Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Harrachov zatočil s vietnamskými tržnicemi, odstranil je

Turistické středisko Harrachov chce být atraktivnější pro návštěvníky. Město proto přijalo novou vyhlášku, jedním z cílů bylo odstranit vietnamské tržnice, které hyzdily centrum. Nevzhledné stánky ověšené textilním zbožím a dalšími cetkami zabíraly prostor u restaurace Praha, hotelu Hubertus a penzionu Roubenka. Dnes už tam nejsou.

 "Nedělaly nám dobré jméno, spíše ostudu," uvedla starostka Eva Zbrojová. Dostat je odtamtud se podle ní marně snažili už několik let. Povedlo se to až díky změně tržního řádu. Část trhovců se podle starostky přemístila do kamenných obchodů, někteří odešli. Tržní řád město změnilo poprvé od roku 2000. "Předchozí vyhláška byla zastaralá a už vůbec neodpovídala tomu, jak by to mělo v Harrachově vypadat," řekla starostka.

Prodej na ulicích podle ní zcela nezrušili, prodejci by ve stáncích měli nabízet potraviny nebo řemeslné výrobky. "Jsou tam přesně daná místa, kde a kdy mohou být. Je tam i místo pro tržnici podél mezinárodní silnice vedoucí k Polsku. Je proti Normě, kde býval sklad soli," dodala. Nový tržní řád zakazuje i podomní prodej.

V Libereckém kraji reguluje podomní a pouliční prodej zhruba desetina měst a obcí. Ve městech, kde regulaci už zavedli, si opatření pochvalují. Upozorňují na to, že státní a městská policie díky tomu získala pravomoc zakročit proti nepoctivým prodejcům. Nařízení pomohlo například i v Liberci. "Dříve bylo hodně prodejců zejména v centru, to už téměř vymizelo. Nyní řešíme prodejce spíše na základě oznámení občanů, děje se to hlavně v panelových domech," uvedla mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková.

Zdroj: ČTK

Štítky Harrachov, Hubertus, Praha, Eva Zbrojová, Liberec, Norma, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov zatočil s vietnamskými tržnicemi, odstranil je  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.