Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj vyhlásil stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Kvůli tropickým teplotám se dnes rozhodl hejtman Libereckého kraje vyhlásit zvýšené nebezpečí vzniku požárů s platností do odvolání. Důvodem je současná meteorologická situace, nedostatek dešťových srážek a přetrvávající vysoké teploty, kdy podle předpovědi meteorologů trvá nebezpečí požárů na území celého kraje.

„Aktuální nepříznivou situaci jsme opakovaně konzultovali s hasiči již v průběhu minulého týdne, z důvodu přetrvávajícího stavu jsme se nyní rozhodli vyhlásit zvýšené nebezpečí vzniku požárů,“ zdůraznil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Právě hasiči zažívají krušné chvíle. Není dne, kdy by nebojovali s lesními požáry nebo s rozšířeným ohněm na loukách. „Statistické údaje jsou velice znepokojivé. Nárůst počtu požárů přírodních porostů za prvních 9 dní měsíce srpna 2015 statisticky přesáhl hodnotu 190 procent proti úrovni v měsíci červenci tohoto roku a v porovnání se srovnatelnou průměrovou hodnotou letního období loňského roku dosahuje již úrovně přesahující 420 procent,“ dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

A co zvýšené riziko znamená pro nás, obyvatele Libereckého kraje? Od dnešního dne platí zákaz rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, používat zábavnou pyrotechniku, spalovat odpady a jiné hořlavé látky, pálit klestí a dřevní zbytky v přírodním prostředí.

Zakázána je rovněž jízda parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření nebo používání mechanizačních prostředků, pokud nejsou opatřeny lapači jisker nebo jiným zařízením zabraňujícím úletu karbonu od výfukových potrubí apod.

Místy se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru se rozumí lesní porosty a jejich bezprostředním okolí do vzdálenosti padesáti metrů, suché travní porosty a plochy zemědělských kultur.

Štítky požár, Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyhlásil stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.