Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Požár lesa u Bezdězu se podařilo v noci uhasit

Požár lesa nedaleko Bezdězu na Českolipsku se podařilo hasičům v noci zcela uhasit. Poslední jednotky odjížděly kolem půlnoci. Novináři to dnes řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Oheň zasáhl zhruba dva hektary porostu, příčina i škoda se zjišťují.

"Příčinou byl s největší pravděpodobností otevřený oheň, ať už z nedbalosti nebo úmyslu. Škoda na hromadách klestí připravených ke štěpkování je podle odhadů 100 tisíc korun. Škodu na lese neznáme," uvedla Štrauchová.

Požár u Bezdězu byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 14:45, na místě zasahovalo 12 jednotek. Před 17:30 hasičům pomohl krátký prudký déšť. "Předpokládali jsme, že hasit budeme muset minimálně ještě dnes," řekla Štrauchová. U Bezdězu hořely velké hromady klestu, kdy jedna měla na výšku dokonce 30 metrů, a zapalovaly další lesní porost. Hořlavé kusy z hromad odlétávaly až do vzdálenosti 200 metrů. Rychlému šíření požáru napomáhal silný vítr.

Hasiči za první dekádu srpna vyjížděli v kraji k podobným požárům už více než čtyřicetkrát. Právě kvůli vysokému riziku podobných požárů v pondělí Liberecký kraj zakázal rozdělávat oheň i kouřit v přírodě. Důvodem je nedostatek deště a přetrvávající vysoké teploty, kdy podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu trvá nebezpečí požárů na území celého kraje. Takzvaná doba zvýšeného nebezpečí vzniku požáru platí pro celý kraj až do odvolání.

Zdroj: ČTK

Štítky Bezděz, les, požár, Liberecký kraj, Hasičský záchranný sbor, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár lesa u Bezdězu se podařilo v noci uhasit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.