Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesák dál chátrá. Jeho rekonstrukce by prý mohla brzy začít

„Zpustlé Lesní koupaliště se dočká obnovy. Návštěvníky obnovené místo oddechu přivítá v roce 2014.“ Přesně takové zprávy si mohl každý přečíst v novinách v před třemi lety. Opak je pravdou, koupaliště stále zeje prázdnotou a minulé ani současné vedení města nedokázalo do oblíbeného areálu vrátit život.

Právě obnova Lesního koupaliště byla jedním z bodů, na kterých před volbami stavěla Změna pro Liberec. Podle jejich lídra Jana Korytáře se s rekonstrukcí stále počítá, jen to bude ještě nějakou dobu trvat.

„Předpokládám, že bychom se letos mohli v rámci vedení města domluvit na tom, jak by obnova měla probíhat a již příští rok by se měli rozběhnout první práce, aby se celý areál začal opravovat a mohl být znovu začít využíván veřejností. Pravda ale je, že projektů, které chceme rozběhnout je hodně, proto je letošní rok zaměřen hlavně na jejich přípravu,“ řekl Drbně náměstek primátora Jan Korytář.

Rekonstrukci slibovalo už i minulé vedení města. Areálu měli doplnit také naučné stezky, toalety, informační centrum, přednáškový sál a kancelář Městských lesů. Na Lesním koupališti mělo vyrůst také víceúčelové sportoviště. Čistou vodu měla zajišťovat kořenová čistička.

Lesní koupaliště, rozestavěné již v období druhé světové války, získal i s pozemkem Národní tělovýchovný výbor v Liberci. V srpnu roku 1945 byly zahájeny stavební práce na úpravách příjezdové cesty, parkoviště, stavbě kabin a restaurace. Areál je uzavřený od roku 2007. V srpnu 2010 zničil požár budovu šaten a sociálního zázemí. Na místě zbyl pouze betonový sokl. Posledním provozovatelem koupaliště byla Ještědská sportovní s. r. o.

Koupaliště vyzděné z kamenů tvořil padesátimetrový bazén s šesti plaveckými drahami. Bazén byl rozdělen pro plavce s maximální hloubkou 4,80 metrů a neplavce s hloubkou 1,20 metrů. Průtočný bazén byl napájen vodou z Jizerského potoka.

Pamětníci vzpomínají, že voda byla ledová, avšak křišťálově čistá. Koupaliště bylo vybaveno šatnami, sprchami, kioskem s občerstvením a dětským koutkem, který byl z části umístěn v rozsáhlém brouzdališti. Součástí areálu bylo též volejbalové hřiště.

Lesní koupaliště

Pondělí, 8. července 2013, 12:00

DSC04914
Škoda ho

Štítky koupaliště, radnice, Jan Korytář, rekonstrukce, Liberec, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesák dál chátrá. Jeho rekonstrukce by prý mohla brzy začít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.