Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vratislavice otevřely veřejnosti kostel Nejsvětější trojice

Vratislavice nad Nisou dnes poprvé otevřely veřejnosti nejstarší stavební památku - kostel Nejsvětější trojice. Stavba z počátku 18. století slouží běžně bohoslužbám, turisté do ní ale mohou mimo tento čas jen nahlédnout zamřížovanými dveřmi. Teď se radnice rozhodla uspořádat pro zájemce komentované prohlídky.

"Tyto prohlídky se konají v rámci našich tradičních Vratislavických městských slavností. Říkali jsme si, že řada obyvatel Vratislavic kolem této naší nejstarší dominanty denně chodí a je veliká škoda, že většina z nich ani nikdy nebyla uvnitř," řekla Milada Sokolová, která dnes návštěvníky kostelem provázela. "Prohlídky jsou zdarma a budou až do pátku denně od 10:00 a 16:00, v pátek večer pak bude v kostele koncert Báry Basikové, ten už je ale zcela vyprodaný," dodala.

První zmínka o Vratislavicích pochází z druhé poloviny 14. století a souvisí s výměnou kněze na zdejší faře. V té době už tedy ve Vratislavicích kostel a fara byly, ale jinde. O umístění kostela však žádné důkazy nejsou. "Zřejmě stál někde v dnešní ulici Nad Cukrárnou," řekla Sokolová. Dnešní barokní kostel Nejsvětější trojice byl postaven za jediný rok v letech 1700 až 1701. Vznikl na místě původního dřevěného kostelíka, jehož pozůstatky byly objeveny při rekonstrukci kostela roku 1903.

Vratislavický kostel je jednolodní stavba obdélného půdorysu s pravoúhlým presbytářem a sakristií na severní straně. Na západě je hranolová věž, kterou se do kostela vchází, z každé strany má schodišťovou vížku. Stavitelem byl Marcus Antonio Chanivalle z Nového Města Pražského. V roce 1780 pak byla na jižní straně věže vystavěna hřbitovní kaple, která ale byla roku 1900 odstraněna, samotný hřbitov byl zrušen o 22 let dřív. Kostel má zachovalý barokní interiér, ve velmi dobrém stavu jsou i varhany.

"Nejcennější památkou je cínová křtitelnice zhotovená v roce 1563, vznikla jako dar tehdejšího královského hejtmana libereckému kostelu svatého Antonína Velikého. Kdy a proč se později dostala do kostela ve Vratislavících, nevíme," řekla Sokolová. Křtitelnice se stále používá při křtech. Křtitelnice má víko z pozdější doby, které už ale není kompletní. "Kdysi ho zdobilo sousoší, které ale v 90. letech minulého století ukradli," dodala průvodkyně.

Zdroj: ČTK

Štítky kostel, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Nejsvětější Trojice, Bára Basiková, Antonín Veliký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislavice otevřely veřejnosti kostel Nejsvětější trojice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.