Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Místo se dřevem pracují umělci v liberecké zoo s kamenem

V areálu liberecké zoo se pojedenácté koná sochařské sympozium, přesto je zcela jiné. Poprvé umělci místo dřeva používají při tvorbě kámen, jiný je i název. Etnořez nahradil Etnoart. Za změnou je snaha nejen akci oživit, ale i praktické důvody.


"Kámen má větší trvanlivost a zoo si zaslouží díla, která přežijí nějaké desetiletí," uvedl za organizátory akce Zdeněk Santner ze sdružení Artefactum.

V předchozích deseti letech získala zahrada na 50 děl ze dřeva, některé už tam nejsou. "Dominantní dřevinou jsou na Liberecku bučiny a buk není úplně nejodolnější dřevo. Takže se sice o sochy staráme, ale některé už nemáme," uvedl ředitel zahrady David Nejedlo. Loni zahrada přišla i o jednu z nejpopulárnějších soch, čtyřmetrovou Dešťovou vílu od Jana Švadlenky. Patronku hezkého počasí a pohody vytvořil hned při prvním ročníku.

Na zahradě Lidových sadů tvoří od pondělí svá díla čtyři umělci, hotoví musí být do pátku. "Letos, aby mohli výtvarníci realizovat sami sebe, tak jsme nechali volné téma. Záměr je umístit sochy do odpočinkových zón v zoologické zahradě," řekl Santner.

Sochař Jiří Genzel z Prahy chce vytvořit dětský svět na vlnách snění. "Těším se na to moc. Nicméně tento lokální kámen je extrémně tvrdý třeba v porovnání s hořickým pískovcem, takže jsem napjat, jak to dopadne," uvedl. Liberecký pískovec je podle něj vhodný na brousky nebo mlýnské kameny, ne na vytváření soch. Zatím pracuje hodně s dlátem. Marian Maršálek od Moravského krasu používá elektrické příklepové kladivo, s jehož pomocí tvoří ležící kočkovitou šelmu. Svá díla představí umělci v pátek v 17:00 při vernisáži, lidé je ale mohou každý den pozorovat při práci.

V rámci sympozií se v Liberci dosud představilo 15 výtvarníků z celé republiky. Jejich díla doplňují exteriéry zoo, Lidových sadů a Dětského koutku. Výtvarníci tak už zpracovali řadu námětů - zvířecí, africké etno, mobiliář pro děti i dospělé, lidské vlastnosti. Vytvořili i českou verzi soch z Velikonočního ostrova.

Zdroj: ČTK

Štítky dřevo, socha, zahrada, Jan Švadlenka, Liberecký kraj, sympozium, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo se dřevem pracují umělci v liberecké zoo s kamenem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.