Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec navštívila čínská delegace. V určitých oblastech se od sebe můžeme učit, řekla místostarostka metropole

Ekonomika, obchod, kultura, vzdělání nebo třeba cestovní ruch. Všechna tahle témata probral primátor Liberce Tibor Batthyány s čínskou návštěvou, která přicestovala pod Ještěd na pracovní návštěvu. Meng Xianghong, místostarostka čínského města Shijiazhuang, Liberec navštívila společně se zástupci několika tamějších institucí.

Místostarostku zaujala liberecká Technická univerzita a výzkum nanotechnologií a  nanomateriálů. Přesto si Shijiazhuang na nabídku vzdělávání nemůže stěžovat. Sídlí v něm 40 vysokých škol. „Dokázala bych si představit rozvinout spolupráci mezi našimi univerzitami a některými podniky, které v Liberci působí. Zcela určitě se najdou oblasti, ve kterých se od sebe můžeme navzájem učit,“ řekla místostarostka Meng Xianghong.

Její slova potvrdil primátor Tibor Batthyány. „Město je tu také od toho, aby podporovalo rozvoj podnikání. Jsem přesvědčen, že máme co nabídnout a že na obou stranách jsou lidé, kteří si budou rozumět. Liberec není tak velké město jako Shijiazhuang, zato ale koncentrujeme mnoho šikovných a nadaných lidí,“ uvedl primátor. „Rádi bychom podpořili export firem z Liberce a Libereckého kraje. Dokážu si představit i spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Věřím, že i čínské turisty Liberec zaujme a stane se jejich oblíbeným cílem,“ dodal.

Příkladem nastartovaných vztahů je společnost MZ Liberec zabývající se výrobou rozvodů medicinálních a technických plynů a další zdravotnické techniky, kterou jsou vybavovány operační sály nebo pokoje pacientů zdravotnických zařízení po celém světě.

Město Shijiazhuang, které je se svými 11 miliony obyvateli hlavním městem provincie Che-pej v severní Číně a zároveň jedním z nejmladších měst v  zemi, má zájem navázat se stotisícových Libercem přátelské vztahy. V budoucny by čínští představitelé spolupráci ve zmíněných oblastech rádi stvrdili podpisem memoranda. Chtějí mimo jiné organizovat výměnné pobyty studentů, sportovců, ale i lékařského personálu. Rádi by si vyměnili zkušenosti také v oblasti kultury a cestovního ruchu. Tamější ekonomiku táhne hlavně zdravotnictví a těžký průmysl. Všemu budou předcházet jednání s místními podnikateli a hledání možností, jak příležitostí využít.

Místostarostka Meng Xianghong zmínila, že provincie Che-pej, ve které město Shijiazhuang leží, se už pomalu připravuje na zimní olympijské hry. Jejich dějištěm se stane Peking v roce 2022. „Do hlavního města je to z Shijiazhuangu pouhou jednu hodinu cesty vlakem. Výstavba infrastruktury jistě nabídne různé obchodní příležitosti,“ doplnila. Podle jejích slov, je Shijiazhuang rychle se rozvíjejícím městem. Je součástí projektu spojení oblastí s ekonomicko-hospodářskou expanzí, kam patří i Peking.

Napsal Jan Král a Michael Daněk

Štítky Liberec, Š’-ťia-čuang, Tibor Batthyány, primátor, cestovní ruch, Ještěd, Peking, Zimní olympijské hry, Jan Král, MZ Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec navštívila čínská delegace. V určitých oblastech se od sebe můžeme učit, řekla místostarostka metropole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.