Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tisíce tun nelegálního odpadu zmizí z Arnoltic ještě letos

Z česko-polského pohraničí zmizí zbytek nelegálně dovezených odpadů. S likvidací druhé části nelegální skládky v Arnolticích se začne ještě během letošního roku. Liberecký kraj dostal na odstranění odpadů dotaci od státu, která by měla pokrýt 79 procent nákladů. Likvidace má podle prvních odhadů vyjít na necelých deset milionů.

V Arnolticích zbývá zhruba 4,5 tisíce tun odpadu, který je nashromážděn v halách i ve volném prostoru kolem nich. „Valná většina odpadů skončí na skládkách, zhruba třetina bude energeticky využita,“ vysvětlil náměstek hejtmana Josef Jadrný a dodal: „Definitivní částka, která bude vynaložena na likvidaci, vzejde až z výběrového řízení a předložených nabídek uchazečů.“

O likvidaci se Liberecký kraj snaží už od té doby, co skládku v roce 2012 kdosi dvakrát úmyslně zapálil. České inspekce životního prostředí potrestala dovozce odpadu pětadvacetimilionovou pokutou.

Rekordní sankce za dovážení nelegálního odpadu do Bulovky padla v srpnu 2013. České inspekce životního prostředí potrestala společnost Nisa Recycling, která odpad z Německa navážela na Frýdlantsko od roku 2005. Společnost se k likvidaci odpadu přesto nemá.

„Dá se bohužel předpokládat, že již uložené pokuty budou problematicky vymahatelné. Jednatelem firmy je totiž nyní moldavský občan. Jedná se pravděpodobně o takzvaného „bílého koně,“ popsala už dříve mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Pokutu v řádech desítek milionů korun udělila inspekce i kvůli dvěma požárům, které zaměstnaly hasiče z celého Liberecka. Skládka hořela 9. a 17. listopadu roku 2012. V obou případech ji někdo zapálil. Skládku v současnosti hlídají nejen fotopasti, ale i policisté, kteří na místo zajíždí.

Majitele společnosti Nisa Recycling se redakci Drbny nepodařilo kontaktovat. Podle obchodního rejstříku je jednatelem Moldavan Ivan Barbescu. Pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic, pro české úřady tak bude jen těžce k dohledání.

„Peníze vynaložené na likvidaci se budou i nadále vymáhat po původních majitelích, kteří navezení nelegálních odpadů dopustili. Ovšem ti jsou neznámo kde,“ dodal Josef Jadrný.

Štítky odpad, Arnoltice, Liberecký kraj, Josef Jadrný, Česká inspekce životního prostředí, Lužická Nisa, Nemocnice Na Bulovce, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce tun nelegálního odpadu zmizí z Arnoltic ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.