Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pozor! Touhle cizrnovou pomazánkou se otrávil jeden člověk

Důrazné varování před touto cizrnovou pomazánkou vydala dnes ráno Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Po rostlinné pomazánce společnosti Lunter ze Slovenska skončil podle slovenských portálu v nemocnici třiačtyřicetiletý Slovák, který se potravinou otrávil. Pomazánka totiž obsahovala botulotoxin.

„Botulotoxin je považován za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů a jedná se proto o potravinu nebezpečnou a škodlivou pro lidské zdraví,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něho skončila závadná šarže také v České republice. Inspekce ví například o dodání firmě Kivet v Praze nebo Kalma.

Botulotoxin objevili inspektoři v šarži s datem spotřeby 21. srpna 2015. Balení vážilo 100 gramů.

Podle informací slovenských portálu a například českých Novinek, upadl po konzumaci pomazánky do kómatu třiačtyřicetiletý Slovák. Informaci potvrdila také potravinářská inspekce. „V těchto hodinách inspektoři ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny u uvedených subjektů. Dle notifikace od dozorového orgánu na Slovensku vykazuje příznaky otravy jedna osoba,“ dodal mluvčí.

Jak píší Novinky, pacient začal pociťovat nevolnost v noci z 11. na 12. srpna. Ráno měl dvojí vidění, nejistou chůzi a závratě. U lékaře připustil, že obal pomazánky byl před otevřením nafouklý.

Inspekce proto v žádném případě nedoporučuje konzumaci cizrnové pomazánky od výrobce Lunter s datem spotřeby 21. srpna 2015.

Štítky pomazánka, jídlo, Slovensko, Státní potravinářská inspekce, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor! Touhle cizrnovou pomazánkou se otrávil jeden člověk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.