Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ferex zastavil výrobu, slévárna jde do konkurzu

Nad libereckou slévárnou Ferex-ŽSO se stahují černá mračna. Společnost, která má velké finanční problémy a zastavila výrobu, míří do konkurzu. Drtivá většina zaměstnanců podala výpověď. Na úřadu práce se jich v červnu a srpnu zaregistrovalo 92, sedm z nich už našlo nové zaměstnání.

Dalších 55 zaměstnanců se podle ní přihlásilo na úřadu práce dnes s žádostí o vyplacení mzdových náhrad, protože je zaměstnavatel neplatí.

Ferex-ŽSO je od 9. července v insolvenčním řízení na návrh věřitele, firmy Moravia Factor. Domáhá se tak zaplacení údajného dluhu zhruba 1,8 milionu korun za kovový šrot, který do slévárny dodala. K insolvenčnímu řízení se před týdnem připojili i vlastníci podniku. Soud žádají o vyhlášení úpadku a prohlášení konkurzu. Liberecká slévárna má problémy už delší dobu, podle informací serveru iDnes zaměstnancům už od dubna nevyplácí mzdy.

PSALI JSME: Liberecká slévárna Ferex je na pokraji krachu

Firma vznikla v roce 1992 privatizací libereckého závodu Železniční opravny a strojírny (ŽOS). Není to poprvé, co je v insolvenci. Od dubna 2009 byla slévárna v insolvenčním řízení na základě návrhu dvou věřitelů, kteří touto cestou vymáhali zaplacení více než 13 milionů korun. Soud tehdy povolil firmě řešit ekonomické problémy v rámci reorganizace. Nový návrh věřitele řešil brněnský soud znovu v roce 2013, na začátku roku 2014 ho ale odmítl. Teď se Moravia Factor domáhá, aby soud prohlásil na Ferex konkurz. Soud zatím nerozhodl.

Podle dokumentů v insolvenčním rejstříku dluží firma věřitelům 290 milionů korun, téměř 90 milionů dluží na sociálním a zdravotním pojištění, přes 39 milionů finančnímu úřadu a téměř pět milionů na mzdách. Podle vyjádření jednatele firmy Ladislava Řezníčka v insolvenčním návrhu se sice firmě podařilo v roce 2013 dokončit reorganizaci a splatit závazky, nepodařilo se ale najít strategického partnera. Pak byla rozsáhle poškozena jedna z pecí, což omezilo výrobu. Do tavicí pece se navíc dostala se šrotem nevybuchlá munice a exploze stěnu pece protrhla. "Tato havárie vedla k zastavení výroby, vyžádala si značné náklady na opravu, došlo k výpadku příjmů společnosti," uvádí v návrhu Řezníček. K tomu se podle něj přidal útlum odbytu a insolvenční návrh situaci jen zhoršil.

PSALI JSME: Město hodlá podat pomocnou ruku jednomu z největších znečišťovatelů

Firma má sídlo ve Znojmě, což podle krajského předsedy Asociace samostatných odborů Milana Šubrta komplikuje situaci zaměstnanců. "Protože je Ferex v insolvenci žádají zaměstnanci úřad práce, aby jim doplatil dlužné mzdy a odstupné. My to tady s nimi dáme dohromady, předá se to do Znojma, tam to na úřadu práce vyřídí, převedou peníze na účty zaměstnanců a po zaměstnavateli to budou vymáhat v insolvenčním řízení," vysvětlil Šubrt, který zaměstnance při jednání s úřady zastupuje.
Hlavní část výroby Ferex-ŽSO je zaměřena na výrobu brzdových špalíků pro železniční vagóny a lokomotivy, brzdové bubny a závaží pro traktory. Firma vyráběla ještě v roce 2008 ve dvou závodech v Liberci odlitky a zaměstnávala 379 pracovníků. Kvůli úbytku zakázek už v roce 2008 zahájila restrukturalizaci a jeden závod prodala.

Ještě na jaře letošního roku chtělo firmě podat pomocnou ruku město. „Rádi bychom pomohli ve vyhledání možných zdrojů financování. Kromě obnovení dřívější spolupráce slévárny s univerzitou se chystáme pro pomoc oslovit i CzechInvest nebo Agenturu pro regionální rozvoj. Společně chceme hledat řešení, které by eliminovalo negativní vliv na životní prostředí, zlepšilo pracovní podmínky zaměstnanců slévárny a ve výsledku i zvýšilo efektivitu výroby,“ řekla v květnu náměstkyně primátora Karolína Hrbková. Jakákoliv pomoc je ale už zbytečná.

S využitím ČTK

Štítky výroba, Úřad práce České republiky, mzda, pec, Ladislav Řezníček, Znojmo, CzechInvest, Asociace samostatných odborů České republiky, Agentura pro regionální rozvoj, iDNES.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ferex zastavil výrobu, slévárna jde do konkurzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.