Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec může bazén kvůli evropské dotaci opravit až za tři roky

Městský bazén v Liberci potřebuje nákladnou rekonstrukci, jež si vyžádá podle odhadů až roční odstávku. Kvůli získané evropské dotaci ale může město bazén uzavřít na delší dobu nejdřív v roce 2018, proto o další tři roky prodlouží smlouvu s dosavadním nájemcem.

Ještědská sportovní totiž dokáže bazén provozovat i s dožilými technologiemi, řekl novinářům náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO 2011).

"Ta technologie 'umřela' před pěti lety, ale díky provozovateli stále funguje. Průběžně ji opravuje," uvedl.

Liberec získal evropskou dotaci na vybudování přístavby za bezmála 139 milionů korun. Pětadvacetimetrový výukový bazén a další atrakce Liberec dokončil v září 2012. "Udržitelnost projektu je pět let, zavřený může být bazén maximálně měsíc v roce," uvedl vedoucí kanceláře primátora Petr Neuhäuser. Zhruba dva týdny v roce je bazén mimo provoz kvůli pravidelně odstávce po skončení letní sezony, letos bude uzavřený od 31. srpna do 11. září.

Rekonstrukci nelze provést za provozu, zastaralé technologie jsou totiž jednotné pro původní bazén i přístavbu. Obnovu potřebuje i plášť budovy. "Začali jsme připravovat studie, co vše se bude muset udělat," uvedl Kysela. Jednou z možností je vybudovat v areálu městského bazénu další výukový bazén.

Liberecký plavecký stadion byl postaven v polovině 80. let minulého století. Jsou v něm tři bazény, z toho jeden padesátimetrový, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Ročně ho navštíví kolem 350.000 lidí. Město provoz bazénu ročně dotuje částkou 15 milionů korun, smlouva s nájemcem měla vypršet letos. Město se ale obává, že by samo nebylo schopno zajistit provoz s dožilými technologiemi, například v případě poruchy vzduchotechniky.

Podle Kysely bude město řešit i stav bazénů v základních školách, i pro ně začalo připravovat studie. Ze tří školních bazénů jsou dva ze 70. let minulého století a jejich technologie je zastaralá. Podle Kysely také zvažují rekonstrukci bazénu ve Františkově v ZŠ Švermova, který město uzavřelo před sedmi roky.

Zdroj: ČTK

Štítky bazén, Liberec, technologie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec může bazén kvůli evropské dotaci opravit až za tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.