Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na tři čtvrtiny Čechů jsou pro obnovení hraničních kontrol

Téměř tři čtvrtiny Čechů jsou kvůli současné uprchlické krizi pro obnovení hraničních kontrol uvnitř takzvaného schengenského prostoru EU, a to i za cenu, že to omezí i české občany. Od června ale přibylo v ČR lidí, kteří by dali šanci i ekonomickým migrantům. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který dnes zveřejnila Česká televize.

Mezi lidmi podle průzkumu rovněž převažuje názor, že uprchlíci jsou celoevropským problémem. Proti červnu přibylo těch, kteří říkají, že unijní země by si měly běžence mezi sebou rozdělit. Souhlasí s tím více než polovina dotázaných.

Bývalý prezident Václav Klaus dnes představil petici proti imigraci, kterou inicioval. Dokument vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků nebo dodržování platných smluv v azylové politice a odmítá tlak na jejich změny, jež by usnadnily další imigraci. O případných změnách v této oblasti by podle něj měli rozhodovat lidé v referendu nebo by vláda měla o takový mandát požádat v předčasných volbách.

Petici bývalého prezidenta dnes kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle nějž Klaus téma uprchlické krize populisticky využívá. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka jde o vlamování se do otevřených dveří. Také podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Klausova petice debatu o migraci dále neposouvá. Podle Sobotky není třeba petic, ale jasných kroků na úrovni Evropské unie. V pátek premiéři zemí visegrádské čtyřky, tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, důrazně odmítli chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků v rámci EU.

Zdroj: ČTK

Jste pro obnovení hraničních kontrol uvnitř takzvaného schengenského prostoru EU?

Celkem hlasovalo53 čtenářů

Štítky Evropská unie, Česko, Václav Klaus, Česká televize, STEM, uprchlík, petice, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tři čtvrtiny Čechů jsou pro obnovení hraničních kontrol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.