Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrá zpráva: V Libereckém kraji přibývá obyvatel

V Libereckém kraji žilo na konci prvního pololetí 439.108 obyvatel, je to o 257 víc než na začátku letošního roku. Nové obyvatele získal kraj díky stěhování, víc lidí totiž do kraje přišlo, něž se z něj vystěhovalo. Přirozenou cestou naopak Liberecký kraj za první pololetí 67 lidí ztratil.

I když se narodilo víc dětí než v první polovině loňského roku, ještě víc lidí zemřelo. Podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) podobně přibylo obyvatel jen v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji.

Za prvních šest měsíců letošního roku se v Libereckém kraji narodilo 2335 dětí, to je o stovku víc než ve stejném období loňského roku. Víc bylo ale také zemřelých, do konce června zemřelo v kraji 2402 lidí, o 98 víc než před rokem. Celkově tak kraj letos přirozenou cestou ztratil 67 obyvatel, loni jich bylo ještě o dva víc.

Před osmi lety získával Liberecký kraj nové obyvatele hlavně stěhováním. Lidé přicházeli hlavně za prací. V krizových letech, kdy byl v kraji nedostatek práce, lidé ve větší míře odcházeli. Teď se situace opět obrací. V prvním pololetí letošního roku se do Libereckého kraje přistěhovalo 2407 lidí a jen 2083 jich odešlo. Stěhováním tak kraj získal 324 nových obyvatel. V roce 2008, před hospodářskou krizí, byl ale přírůstek stěhováním čtyřnásobný - za první pololetí 1300 nových lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, stěhování, Český statistický úřad, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: V Libereckém kraji přibývá obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.