Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pět desítek dárců převzalo Janského plakety

V pondělí 14. září byli na liberecké radnici oceněni dobrovolní dárci krve. Jako vyjádření díku jim byla předená Janského plaketa. Zlatou medaili profesora Jana Janského si za pravidelné odběry odneslo 21, stříbrnou pak 28 dárců z Libereckého kraje. Bez nároku na honorář pravidelně darovali krev, plasmu nebo krevní destičky.

„Dárcům krve patří obrovský dík za jejich obětavou činnost. Všichni ocenění jsou bezpříspěvkoví dárci, kteří darují krev ze své vlastní svobodné vůle, bez jakéhokoliv nároku na odměnu. Toho si nesmírně vážíme a moc jim za to děkujeme,“ uvedl ředitel libereckého Českého červeného kříže Karel Studený.

V České republice a na Slovensku jsou medaile udělovány již půlstoletí.  Pojmenovány jsou po českém lékaři, psychiatrovi a objeviteli čtvrté krevní skupiny Janu Janském. Zlaté medaile se udělují za 40 a stříbrné za 20 odběrů.

Od roku 2012 přebírají dárci na radnici kromě Janského plaket také Zlaté kříže 2. a 3. třídy. Tato ocenění jsou dalším stupněm pro ty, kteří celoživotně darují krev. Udělování ocenění Zlatého kříže 3. třídy probíhá po 80 odběrech. Ocenění Zlatého kříže 2. třídy uděluje Český červený kříž po celých 120 odběrech.

Další a poslední letošní ocenění dárců krve se uskuteční v obřadní síni koncem listopadu.

Štítky Jan Janský, dárce krve, Liberecký kraj, ocenění, Karel Studený, Český červený kříž, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět desítek dárců převzalo Janského plakety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.