Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Frýdlantsku vznikla iniciativa Zachraňme aleje, chystá petici

Na Frýdlantsku vznikla iniciativa Zachraňme aleje, která připravuje stejnojmennou petici na záchranu zdejších alejí. Cílem je zabránit plánovanému vykácení zhruba 900 stromů v souvislosti s rekonstrukcí místních komunikací, kterou připravuje Liberecký kraj. V iniciativě se spojili zástupci místních obyvatel i některých spolků.

Liberecký kraj chystá v rámci česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" za zhruba 270 milionů korun opravu asi 20 kilometrů silnic nižších tříd. Pokácet by se mělo kolem 900 stromů. Zmizet by měly i některé takzvané kočárové aleje stavěné před zhruba sto lety, které jsou pro Frýdlantsko typické. Na nedávném jednání s kritiky kácení vedení Libereckého kraje slíbilo, že pokácené stromy nahradí v co největší míře. V optimálním případě bude nová výsadba v blízkosti opravovaných silnic, jinak se budou hledat jiná místa.

"Celkem 270 milionů určených na rozšiřování silnic mi nepřijde jako efektivní využívání evropských dotací. Mnohde by stačilo jen upravit povrchy, aleje zachovat a ušetřené peníze by se mohly dát na skutečnou podporu cestovního ruchu," kritizoval projekt Milan Maršálek, který provozuje známou Stelzigovu kovárnu. "Nezpochybňujeme potřebu opravit zdejší silnice, ale jejich rozšiřování na úkor alejí se nám zdá na většině míst zcela nevhodné, navíc jde v některých případech i o úseky s minimální dopravní intenzitou," doplnila Jolana Bláhová.

Podle projektanta Jiřího Ehrenbergera se snažili už při přípravě projektu kácení omezit, u některých úseků to ale nejde ani kvůli špatnému stavu stromů. Takové jsou třeba ve stromořadí mezi Raspenavou a Krásným Lesem, jedné z nejznámějších silničních alejí na Frýdlantsku. "Alej je ve velmi špatném stavu. Je dlouhodobě neudržovaná, nebezpečná, padají z ní větve," řekl Ehrenberger. Stromy omezuje asfalt, který končí až těsně u kmenů, poškozují je projíždějící auta a vadí jim i solení silnic v zimě.

"Už nyní je z původní aleje asi třetina stromů pryč," řekl starosta Raspenavy Pavel Lžičař. Podle něj je navíc průjezd úzkou silnicí třetí třídy rizikový, nevyhnou se tam ani dvě osobní auta. Právě v této aleji se už v minulosti stalo několik smrtelných nehod. Poslední se udála 15. září, kdy tam po nárazu do stromu zahynul dvaapadesátiletý řidič.

Cílem občanské iniciativy Zachraňme aleje není podle Špidly shodit projekt rekonstrukce silnic na Frýdlantsku ze stolu, ale dosáhnout toho, aby kácení probíhalo jen v nutné míře, a aby byly učiněny všechny kroky k obnovení vykácených úseků pomocí náhradní výsadby. "Aleje jsou součástí kulturního dědictví našeho regionu stejně jako zámek Czocha či Frýdlant. Zasluhují si proto také pozornost a ochranu," informoval jeden ze zakládajících členů Kryštof Špidla..

Zdroj: ČTK

Štítky alej, Frýdlantsko, silnice, Liberecký kraj, strom, Frýdlant, Jiří Ehrenberger, Pavel Lžičař, Raspenava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Frýdlantsku vznikla iniciativa Zachraňme aleje, chystá petici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.