Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ještěd má nového rekordmana, za den na něj vystoupal 24krát

Liberecký Ještěd má nového rekordmana. Radim Třešňák vystoupal za 24 hodin na 1012 metrů vysokou dominantu Liberce čtyřiadvacetkrát. Překonal tak vlastní rekord z 9. května, kdy horu pokořil 18krát. Výstupy zahájil Třešňák spolu s dalšími dvěma muži už v pátek 16:00 a končil zhruba ve stejnou dobu v sobotu odpoledne.

"Myslím, že dnešní rekord se hned tak pokořit nepodaří, Třešňák šel opravdu vysokým tempem, spíš kopec vybíhal," řekl Pavel Schneider Jizersko-ještědského horského spolku. Při výstupech rekordman překonal zhruba 10 tisíc výškových metrů. Zatímco při květnových výstupech zažil na Ještědu během dne různé počasí včetně bouřky a krupobití, dnes mu počasí přálo. Obloha byla v noci i přes den jen oblačná a teploty byly příjemné. Spolu s Třešňákem šli do boje o překonání rekordu také Milan Linka, který horu zdolal 21krát, a Petr Marek, který absolvoval 15 výstupů. 

Dlouhá desetiletí držel rekord známý liberecký horolezec Rudolf Kauschka, který v roce 1922 zdolal se svými druhy vrchol Ještědu dvanáctkrát. Od roku 2000, kdy Jizersko-ještědský horský spolek obnovil Soutěž stovkařů a začal evidovat nové rekordy, jde již o několikáté překonání jeho rekordu. Slavného horolezce jako první pokořil v roce 2004 František Párys, který nahoru vyšel za 24 hodin třináctkrát. Ještě o dva výstupy více zvládli o dva roky později bratři Mikuláškové, v roce 2008 na Ještěd 16krát vystoupal Pavel Schröter.

"Existují některé záznamy, které uvádějí, že v roce 1989 při akci nazvané K-2 vystoupali někteří jedinci na vrchol Ještědu celkem dvacetkrát. V té době však ještě Jizersko-ještědský horský spolek neexistoval a nemáme zatím dostatek informací na to, aby to mohl brát jako oficiální," řekl Schneider. Ještěd je pro příznivce rekordních výstupů oblíbeným místem. Zřejmě nepřekonatelný je rekord v absolutním počtu výstupů, který s 5000 výšlapy na vrchol drží Frieda Mandeliková. Dosáhla ho za první republiky. Novodobým rekordmanem se stal Jiří Mánek s 2000 výstupy.

Zdroj: ČTK

Štítky Ještěd, rekord, Liberec, Petr Marek, První republika, Rudolf Kauschka, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd má nového rekordmana, za den na něj vystoupal 24krát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.