Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalý obchod v Liberci se přeměnil na chráněné bydlení

Chráněné bydlení pro duševně nemocné dnes otevřela v bývalém obchodě v Krásné Studánce nezisková organizace Fokus Liberec. V Libereckém kraji je jediná, kdo takovou službu nabízí. V bývalém obchodě je pět dvojlůžkových a dva jednolůžkové pokoje, společenská místnost a kuchyň.

Prostory jsou bezbariérové a klienti mají k dispozici i zahradu. V průměru je klientům kolem 40 let.

"Pobočku máme ještě v České Lípě, kde máme šest klientů," uvedla vedoucí chráněného bydlení Pavlína Prousková. V Liberci mají podle ní v chráněném bydlení 12 lidí, zájmu to ale nestačí. "Naplnili bychom ještě jeden takový objekt," uvedla Prousková.

Obecně prospěšná společnost se podporou duševně nemocných zabývá v Liberci od roku 1993. V minulosti tam chráněné bydlení nabízela v několika nájemních bytech a také v objektu bývalé školy v Kryštofově údolí. Vždy šlo o starší objekty, které z různých důvodů provozně nevyhovovaly. Nyní se Fokusu podařilo získat do dlouhodobého pronájmu bývalý obchod. "Majitel ho zrekonstruoval na své náklady a přizpůsobil našim požadavkům," uvedla Prousková.

Chráněné bydlení je pobytová služba, která nabízí duševně nemocným podporu a pomoc při životě mimo zdravotnická a ústavní zařízení. Duševně nemocní se za podpory asistentů učí zvládat veškeré činnosti spojené s bydlením, které by za ně v ústavním zařízení vykonával obslužný personál - vaření, úklid, nakupování, zacházení s penězi, plánování volného času nebo komunikaci s úřady.

Zdroj: ČTK

Štítky bydlení, obchod, Liberec, Liberecký kraj, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý obchod v Liberci se přeměnil na chráněné bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.