Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj chce získat 140 milionů korun na výměnu kotlů

Liberecký kraj chce získat z Operačního programu Životní prostředí 140,4 milionu korun na výměnu kotlů. Žádost ještě nepodal, záměr v úterý projedná krajské zastupitelstvo. Program sice nevyžaduje spolufinancování z krajské kasy, podle odhadů bude ale potřeba zhruba 250.000 korun na zajištění publicity před jeho spuštěním.

Novináře o tom informovala mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková. Peníze budou na dva roky, příjem žádostí o dotace musí kraj ukončit do 30. června 2017.

Zkušenosti se zmíněnými dotacemi mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. V minulých letech se tam díky programu podařilo vyměnit kolem 10.000 kotlů, zhruba polovinou částky přispívaly kraje, druhá šla z ministerstva životního prostředí. V Libereckém kraji budou mít domácnosti možnost získat dotace na výměnu kotlů poprvé. "V současné době už máme evidováno asi 150 zájemců, kteří se obrátili se žádostí o informace přímo na krajský úřad," řekla Daníčková. První žádosti bude ale kraj přijímat po Novém roce.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a další úsporná opatření mohou lidé získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě o pět procent vyšší - tedy až 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. 

První výzvu v objemu tří miliard korun na takzvané kotlíkové dotace vyhlásilo ministerstvo životního prostředí v červenci. Prostřednictvím krajů chce na tyto účely dát celkem devět miliard korun z unijních dotací a do roku 2020 vyhlásit tři výzvy. Výměny by se v rámci programu mělo dočkat zhruba 80.000 zastaralých kotlů, 20.000 v první výzvě. Liberecký kraj může v prvních dvou letech rozdělit 135,34 milionu korun, zbytek představují náklady na povinnou publicitu a administrativu projektu.

Domácnosti budou moci čerpat dotace nejen na výměnu starého kotle za ekologičtější, ale také třeba na úpravy domů jako zateplení střešních či půdních prostor nebo na dílčí výměnu oken nebo dveří. "Jakmile budou k dispozici veškeré podklady a klíčové dokumenty, nutné pro zahájení přípravy projektů, zveřejníme je na webových stránkách Libereckého kraje. Také uspořádáme pro veřejnost informační semináře," řekl krajský radní pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD).

Podmínky programu by měl kraj zveřejnit v první polovině prosince.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, dotace, Operační program Životní prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce získat 140 milionů korun na výměnu kotlů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.