Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrádek koupí bývalou textilku Benar. V areálu můžou vzniknout byty

Pohraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku koupí za šest milionů korun bývalou textilní továrnu Benar. Jde o brownfield v těsné blízkosti historického centra, město tak získá téměř 20 hektarů pozemků. Konkrétní využití pro areál zatím radnice nemá. Se získáním Benaru zastupitelé souhlasí, kupní smlouvu budou schvalovat na říjnovém zasedání.

Radnice se rozhodla chátrající areál koupit, aby měla kontrolu nad jeho využitím. "Nechtěli bychom, aby ho koupil někdo, kdo by tam dělal něco, co by se nám nelíbilo," uvedl starosta Josef Horinka.

Historie továrny na barvení nití sahá do poloviny 19. století. V minulosti zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní skončila zhruba před 20 lety. "Dnes tam jsou drobné provozovny, ale vzhledem k rozloze areálu je to zanedbatelné. Využití je z nějakých deseti až 15 procent," odhadl starosta.

Areál lze díky jeho strategické poloze využít k bydlení, pro komerční účely i volnočasové aktivity. Objevil se například už návrh, že by se bývalá kotelna mohla přeměnit na horolezeckou stěnu. Podle starosty by další prostory mohly být vhodné třeba pro lékařské ordinace, úřad práce, pro část městského úřadu nebo neziskové organizace. Mohly by tam vzniknout zkušebny pro začínající kapely, kancelářské prostory, podnikatelský inkubátor nebo parkoviště. V dnes nepřístupném a zarostlém vnitrobloku by mohla být relaxační a oddechová zóna, která by spojovala centrum se Schubertovou vilou, kde se nachází městská knihovna.

Při řešení budoucnosti Benaru městu pomůže katedra urbanismu na fakultě architektury liberecké univerzity. "Už jsme se s nimi dohodli, že bude jedním z témat ročníkové práce pro studenty," uvedl Horinka. Zatím nedokáže odhadnout, jak nákladná bude rekonstrukce areálu. Radnice se ale pokusí získat na ni evropské dotace. Vize na využití bývalé textilky chce město obyvatelům představit příští rok.

Zdroj: ČTK

Štítky Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Josef Horinka, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek koupí bývalou textilku Benar. V areálu můžou vzniknout byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.