Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turnov má platit miliony za chyby při stavbě terminálu

Za chyby při výstavbě autobusového nádraží za 53 milionů korun by měl Turnov z dotace vrátit 2,36 milionu korun. Jde o pětiprocentní korekci. Město ale s výsledky kontrol ministerstva financí a Úřadu regionální rady Severovýchod nesouhlasí a chce se odvolat. Uznává jen korekci ve výši 146.000 korun za výstavbu protihlukové stěny.

Protihlukovou stěnu město nejprve z projektu vyřadilo, pak ji do něj zase začlenilo, ale nezažádalo si o změnu projektu. "Pochybení z naší strany tam nastalo," uvedl starosta Tomáš Hocke (nezávislý blok).

Další údajné chyby Turnov odmítá a bude žádat o prominutí korekce u ministerstva financí. Pokud neuspěje, hodlá škodu vymáhat po firmě Compet Consult, která organizovala výběrové řízení, a společnosti Strabag, jež stavěla terminál. S nimi výtky kontrolorů souvisí. Podle nich dodatečné informace k zadávacím podmínkám nové soutěže nedostaly některé firmy. V podmínkách soutěže také bylo, že hlavní stavbyvedoucí musí mít autorizaci v oboru dopravní stavby, což podle auditu ministerstva financí Strabag nesplnil. Jejich stavbyvedoucí osvědčení získal až v průběhu stavby.

Výstavbu dopravního uzlu, který propojuje železniční a autobusovou dopravu, připravovali v patnáctitisícovém Turnově od roku 2004. Nové autobusové nádraží v bezprostřední blízkosti vlakové stanice je v provozu od listopadu 2011. Jde o druhý největší dopravní uzel v Libereckém kraji. Turnov zakázku musel vypsat dvakrát. Autobusové nádraží měla původně postavit firma Euromont Group, která v první soutěži v roce 2009 zvítězila s nabídkovou cenou 75 milionů korun. Podle tehdejšího názoru antimonopolního úřadu ale město porušilo základní zásady rovného zacházení. Turnov proto soutěž na už zahájenou stavbu vypsal znovu. Opakovanou soutěž vyhrála firma Strabag s cenou o třetinu nižší.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, autobusové nádraží, ministerstvo financí, soutěž, Strabag, Tomáš Hocke, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Bilfinger Euromont a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov má platit miliony za chyby při stavbě terminálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.