Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidem v Libereckém kraji se zvýší minimální mzda o pár stovek

Práce za minimální mzdu bude v příštím roce lépe ohodnocena. Po zprávě o nárůstu průměrné mzdy v Libereckém kraji přichází i naděje na zlepšení situace zaměstnanců, kteří pracují za minimální mzdu. Ta se bude s platností od 1. 1. 2016 rovněž navyšovat. Měsíční mzda naroste z 9200 korun na 9900 korun.

„Čím vyšší bude minimální mzda, tím vyšší bude motivace lidí na dávkách si práci najít," řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Zvýšení mezd se dočkají také zaměstnanci, kteří pobírají invalidní důchod. „Jsem velice ráda, že se návrh povedl prosadit a že se lidem s  omezením dostane alespoň o trochu lepších podmínek k životu, které mají mnohdy z podstaty svého postižení již tak dost obtížné,“ doplnila Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci.

U hodinové minimální mzdy se odměna zvýší z 55 korun na 58,70 korun. V případě zdravotně postižených stoupne mzda z původních 8 000 korun na 9 300 korun. Valorizaci schválila vláda na základě materiálů předložených ministryní práce.

„Celkově jsem pro obecné zvyšování mezd, protože vyjít s minimální mzdou je v dnešní době skoro zázrak,“ dodala Kadlecová.

Odbory přidání vítají, se sedmi stokorunami ale spokojeny nejsou. "Očekávali bychom vzhledem k pozitivnímu vývoji ekonomiky větší dynamiku růstu," řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odboráři jsou přesvědčeni o tom, že by ani výraznější zvýšení zaměstnavatele neohrozilo.

Štítky minimální mzda, Liberecký kraj, mzda, Michaela Marksová, ČSSD, Českomoravská konfederace odborových svazů, Josef Středula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem v Libereckém kraji se zvýší minimální mzda o pár stovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.