Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Jablonecku vyroste nová čistírna odpadních vod

Severočeská vodárenská společnost (SVS) vybuduje v Držkově na Jablonecku čistírnu odpadních vod a novou kanalizační stoku. Práce na investici za zhruba 30 milionů korun by měly začít v listopadu a potrvají rok. V Držkově žije 560 obyvatel, centrální čistírnu odpadních vod obec nemá.

Je tam jen jedna malá domovní čistička, na kterou je připojeno 16 obyvatel. Po dokončení projektu už nebudou odpadní vody znečišťovat říčku Kamenici, což přispěje ke zlepšení životního prostředí.

Kanalizační stoka a čistírna odpadních vod patří ke strategickým investicím financovaným SVS. "Z celkové letošní částky na investice 1,25 miliardy SVS dává téměř 950 milionů korun na obnovu vodohospodářského majetku. Dalších 250 milionů korun je určeno právě na strategické, legislativou vyvolané investice," řekl generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Investiční akce v Držkově podle něj umožní odstranit čtyři kanalizačních výusti, kterými se dosud odpadní vody z Držkova vypouštějí bez přečištění do potoka.

Držkov má podle Hladíka nesouvislou kanalizaci, tvořenou převážně betonovým potrubím. Kanalizační větve v celkové délce zhruba 1700 metrů jsou zakončeny čtyřmi výustěmi do bezejmenného přítoku Kamenice. SVS proto v obci postaví centrální čistírnu odpadních vod s kapacitou 500 ekvivalentních obyvatel. "Dále bude vybudována nová kmenová gravitační stoka v celkové délce 840 metrů, podchycující všechny čtyři stávající kanalizační výusti a odvádějící odpadní vody na novou čističku," informoval mluvčí SVS Jiří Hladík. Současně s výstavbou kanalizační stoky se rekonstrukce dočkají dva souběžné úseky vodovodu.

Výstavba čistírny a kanalizace v Držkově není letos jedinou akcí SVS na Jablonecku. "Pro okres Jablonec nad Nisou je pro rok 2015 celkový plánovaný objem investic včetně těch strategických 99,8 milionu korun," řekl Hladík. Největší akcí Severočeské vodárenské společnosti na Jablonecku je doplnění úpravny vody Desná-Souš o první stupeň separace. V celém Libereckém kraji jsou letos naplánovány investice SVS za více než 330 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky okres Jablonec nad Nisou, čistírna odpadních vod, Držkov, investice, Severočeská vodárenská společnost, Jiří Hladík, odpadní voda, Kamenice (přítok Nežárky)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jablonecku vyroste nová čistírna odpadních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.