Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koulení chleba? Slalom s tříkilákem absolvovaly desítky lidí

Navzdory nejisté předpovědi počasí dorazilo dnes do Struh u Turnova bezmála 300 lidí na třetí ročník Koulení chleba 2015. Slalom s tříkilovým pecnem absolvovalo 67 soutěžících všech věkových kategorií včetně moderátora celé akce Romana Šebrleho. Vedle hlavní soutěže si účastníci mohli vyzkoušet i jízdu zručnosti na pekařském retrokole.

Sympatie publika si získala dvanáctiletá Karolína Janatková, která absolvovala všechny rozběhy bez jediné chyby a svou kategorii děti od 7 do 15 let suverénně vyhrála. Absolutním vítězem se stal Jakub Wambach, jenž uspěl jak v kategorii mužů, tak i ELITE. Právě v této disciplíně porazil olympijského vítěze. „Do dalšího ročníku budu muset potrénovat, slibuji,“ řekl Roman Šebrle. Mezi ženami byla stejně jako loni nejlepší Dana Vitoušová.

Akci si nejvíce užily malé děti. Kromě slalomu, za který byly všechny odměněny, tu pro ně pořadatelé připravili doprovodný program - zábavný pětiboj o sladké výhry, malování na obličej nebo bublinárium. Jízda zručnosti na pekařském retrokole dala zabrat i těm nejzkušenějším řidičům. Vítězství v této disciplíně si nakonec odnesl Pavel Tomeš v čase 19 sekund. „Na kole mi to docela šlo, jen stabilita na tom mokrém tvárníku byla horší,“ svěřil se.

Koulelo se na podporu chleba

Již potřetí se ve Struhách koulelo na podporu tradičního výrobku – chleba. „Víte, v naší zemi je dnes kladen důraz hlavně na nízkou cenu bochníku, a ne na jeho kvalitu. Část výrobců tomuto diktátu podléhá a důsledkem je, že za potraviny potažmo chleba se vydává něco, co s kvalitním pecnem nemá nic moc společného. Bohužel tomuto trendu jde na ruku i náš stát, který nejenže kvalitu potravin důsledně nesleduje, ale dokonce některé potravinářské normy průběžně změkčuje. Třeba umožňuje, aby se přidával tvrdý chléb do těsta chleba nového,“ dodal Jiří Míkula, hlavní pořadatel Koulení chleba 2015 a majitel Pekárny a cukrárny Mikula.

Závodní pecny přijdou do stájí

„Jsem pekař a vím, že chléb je boží dar, kterým se nemá plýtvat. Rád bych proto upozornil, že závodní pecny jsou chleby staré, neprodané a zabalené ve fólii. Po akci bochníky rozkrájíme, usušíme a věnujeme jízdárnám ke zkrmení,“ konstatoval Mikula.

Autoři

Štítky chléb, slalom, bochník, Roman Šebrle, Turnov, Struha, Pavel Tomeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koulení chleba? Slalom s tříkilákem absolvovaly desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.