Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Zavřít obchody ve svátky? Poslanci dnes zahájí debatu

Poslanci by dnes mohli zahájit debatu o návrhu o zavírání supermarketů a hypermarketů o vybraných svátcích. V předloze senátoři navrhují, aby prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních byly zavřeny o sedmi svátcích. Jde o Nový rok, Velikonočním pondělí, dále o 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích.

O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze dopoledne. Zatímco vládní koalice normě deklarovala podporu, pravicová opozice a podnikatelské svazy jsou proti. Podle nedávného průzkumu však většina českých domácností není pro omezení provozu. Dvaapadesát procent dotázaných chce nakupovat například o Vánocích.

Téměř každá domácnost (96 procent) totiž o svátcích či v neděli někdy nakupuje, ve třetině případů pak dokonce vyráží i za většími nákupy potravin. Téměř dvě třetiny nakupujících (65 procent) jsou tak proti tomu, aby stát určoval, kdy mají mít obchody otevřeno a kdy ne.

„Jak z nově získaných dat, tak i z rozhovorů s našimi zákazníky víme, že jakékoliv omezování otevírací doby je silnou reminiscencí na doby dávno minulé. Mnozí se tak ptají, zda v tom stát bude pokračovat a bude regulovat i otevírací dobu v kavárnách či restauracích,“ upozornila nedávno Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky.

Omezení prodejní doby v maloobchodě by rovněž výrazně zasáhlo do chodu většiny nákupních center v České republice. Navrhovaná regulace chce totiž omezit nákupy v prodejnách nad 200 m2, které jsou typické právě pro nákupní centra. „Zavření velkých prodejen o svátcích by zásadním způsobem zasáhlo do provozu nákupních center. V případě, že bude nový zákon schválen, průzkum predikuje pokles návštěvnosti o více než polovinu. A to je špatná zpráva jak pro zákazníky, tak i pro provozovatele ostatních prodejen v nákupních centrech, kterým by zůstaly stejné provozní náklady, avšak výrazně poklesly tržby,“ podotkl Jan Kubíček, předseda Českého výboru ICSC.

Liberečáci, a co vy? Jste pro státem nařízenou regulaci otevírací doby nákupních center?

Jste pro státem nařízenou regulaci otevírací doby nákupních center?

Celkem hlasovalo688 čtenářů

Štítky svátek, obchod, Vánoce, Velikonoční pondělí, obchodní centrum, Štědrý den, Jan Kubíček, Marta Nováková, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zavřít obchody ve svátky? Poslanci dnes zahájí debatu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.