Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kácení alejí na Frýdlantsku se nakonec dotkne zhruba 500 stromů

Liberecký kraj se dohodl s iniciativou Zachraňme aleje na kompromisu ohledně kácení alejí na Frýdlantsku. Původně mělo padnout na tisíc stromů, nakonec by se jich mělo ale vykácet zhruba 500. Liberecký kraj navíc přislíbil, že v letech 2016 až 2018 vysází 1500 nových a to nejen místech, kde se bude kácet.

Podle posledních informací padne alej mezi Raspenavou a Krásným Lesem, kde nechá kraj vysázet alej pouze po jedné straně. Pokud by se podařilo dohodnout s majiteli přilehlých pozemků, mohla by alej vyrůst i po druhé straně.

Naopak oproti plánu kraj ustoupil od kácení části aleje mezi Novým Městem pod Smrkem a Horní Řasnicí, kde vzniknou výhybny. „Posuzovali jsme prakticky každý strom a tohle je kompromisní řešení,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Plošné kácení kolem silnic na Frýdlantsku chystá Liberecký kraj v rámci česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha". Díky němu má být za 270 milionů korun opraveno téměř 24 kilometrů silnic. Zmizet mají náletové dřeviny kolem některých silnic, ale také zmíněná stoletá kočárová alej z Raspenavy na Krásný Les. Právě její plánované kácení vyvolalo mezi řadou místních vlnu nevole.

Ke kritikům projektu se připojila i ekologická organizace Arnika. "Ve vyspělejších částech Evropy už pochopili, že aleje podél silnic nižších tříd nejsou hrozbou, ale naopak příležitostí pro rozvoj celého regionu. Například Německo nabízí turistům různé prázdninové cesty, jejichž účelem je zážitek z cestování a navštívení místních pozoruhodností. Pro rozvoj Frýdlantska, jeho obyvatele, návštěvníky i přírodu by bylo rozumnější, aby plánovači projekt znovu zhodnotili a místo sice jednoduchého, ale nepříliš rozumného plošného kácení, přišli s návrhem, jak aleje zachovat," řekla vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Podle Arniky patří Liberecký kraj k těm, které se chovají k silničním alejím drasticky. Z dat poskytnutých silničáři vyplývá, že v období 2003 až 2013 padlo podél silnic druhých a třetích tříd v Libereckém kraji 2296 stromů, vysázeno však bylo jen 170. Stejné statistiky však ukazují, že se v Libereckém kraji kácí v rámci Česka nejméně.

Na nedávném jednání s kritiky kácení vedení kraje slíbilo, že pokácené stromy v co největší míře nahradí. "Když se na některé vícevěké aleje podíváme, tak vidíme, že dožívají. Naše zkušenost je taková, že je lepší vysázet novou stejnověkou alej než dosazovat mezi stoleté stromy mladé stromky," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Foto Liberecký kraj | Zdroj ČTK

Štítky alej, Liberecký kraj, strom, Frýdlantsko, kácení, Raspenava, Krásný Les, Martin Půta, Nové Město pod Smrkem, Horní Řasnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácení alejí na Frýdlantsku se nakonec dotkne zhruba 500 stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.