Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PRŮZKUM: Češi jsou hrdí na krásu své země, stydí se za politiky

Na české občanství jsou lidé hrdí především proto, že ČR považují za zemi s krásnou přírodou, památkami a městy. Naopak nejvíce zmiňovaným důvodem studu českých občanů jsou politici a aktuální politická situace, dále korupce a rozkrádání či špatné vlastnosti Čechů, například závistivost. Vyplývá to z průzkumu, který den před výročím vzniku samostatného československého státu zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Celkem 1045 respondentů dostalo od CVVM otázku, z jakých důvodů jsou a nejsou hrdí na to, že jsou občany České republiky. Tazatelé jim nenabídli odpovědi a dotázaní tak mohli spontánně uvést až tři různé pozitivní a negativní postřehy.

Z kladů převažoval argument, že ČR je krásná (37 procent dotázaných), o čemž častěji hovořily ženy než muži. Druhým nejčastěji uváděným důvodem pro národní hrdost byla skutečnost, že Česko je pro respondenty jejich rodnou zemí a domovem, kde mají své nejbližší (25 procent). Stejně často lidé zmiňovali i hrdost na českou historii a slavné historické osobnosti. Další, spíše muži, uváděli rovněž úspěchy českých sportovců (23 procent).

Dotázaní poukazovali také na tradice a českou kulturu (15 procent) i na její konkrétní představitele, například na spisovatele Karla Čapka či skladatele Antonína Dvořáka. Deset procent dotázaných pak zmínilo dobré mezilidské vztahy a "české" vlastnosti jako slušnost, pracovitost a smysl pro humor.

Vedle politiků (39 procent) a údajného velkého množství podvodů a korupce v českém státě (30 procent) se lidé stydí za špatné vlastnosti některých spoluobčanů (28 procent) - podle jejich názoru jsou Češi závistiví, zlí, nepořádní a často se mezi sebou hádají. Špatné mezilidské vztahy a korupci častěji zmiňovali spíše lidé s vyšším vzděláním, lidé s nižším stupněm vzdělání si stěžovali více na špatnou ekonomickou situaci, velkou míru nezaměstnanosti, vysoké ceny a nízké platy.

Průzkumu prováděného od 5. do 12. října se zúčastnili respondenti starší 15 let.

Autoři | Foto Jiří Fejkl

Štítky Centrum pro výzkum veřejného mínění, Česko, korupce, Československo, Antonín Dvořák, Karel Čapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Češi jsou hrdí na krásu své země, stydí se za politiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.