Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový dům v Liberci nese jméno komika Vlasty Buriana

Nový dům v Liberci nese jméno komika Vlasta Buriana. Stojí nedaleko místa, kde se herec v roce 1891 narodil. Jeho stavba stála 13 milionů korun, přispěla EU. Novinářům to dnes při prezentaci nového centra řekl jeho programový ředitel Roman Šotola.

Výstavbu centra v Široké ulici provázela i kritika. Podle oponentů jde o zbytečný projekt, který vznikl na pozemku spekulanta s nemovitostmi. "Kdybych to tak vnímal, tak tady nejsem. Pokud by to tak dopadlo, tak si zkazím své relativně dobré jméno. Nestálo by mi za to," řekl Šotola, který stál u zrodu projektu spolu se Společností Vlasty Buriana.

Centrum se pro veřejnost otevře v pátek, prostory jsou podle Šotoly vytvořené v klubové komorní formě. Třeba salón Etikety, kde budou přednášky o pravidlech společenského chování, je ve tvaru L. Ve fitness jsou zatím srolované koberečky. Podle Šotoly půjde o minisokolovnu v prvorepublikovém duchu. "Nebudou tam žádné činky, ale žíněnky a další věci ke cvičení s vlastním tělem," dodal.

Burian žil v Liberci do svých deseti let, jeho rodný dům se nedochoval. Centrum by mělo představit Buriana jako herce, sportovce i kulináře. V přízemí je galerie s výstavou Burianových fotografií, dokumentů a filmových plakátů. Je tam například i jeho vysvědčení. Nechybí ani projekční místnost k promítání filmů. Šotola neočekává, že by si centrum na provoz vydělalo jen ze vstupného. "Budeme se snažit získat dotace na různé akce," dodal. Ještě letos by mělo být promítání Burianova filmu, pravidelná cvičení jógy a zdravotní cvičení či výtvarné dílny pro děti.

Centrum si dnes prohlédl i Jiří Šolc, který byl v době schvalování projektu náměstkem liberecké primátorky. "Zda má budova smysl, ukáže budoucnost. Na Vlastu Buriana spousta lidí slyší, ale zda to bude tento formát, který si vezmou za své, to se uvidí," řekl. Ocenil architekturu. "Je hezká, do spodního centra dobře zapadne," uvedl. Architekt Pavel Šťastný se snažil, aby čtyřpatrová budova vzniklá v proluce byla elegantní. "Burian byl elegantní člověk, jak se tvářil, jak chodil oblékaný, tak i ten barák by měl být svým způsobem elegantní," uvedl. Budova je černobílá podobně jako éra Burianových filmů. Podoba ale podle Šťastného vyšla z diskuse s památkáři, je na okraji památkové zóny.

Dům stojí v zanedbané části města, okolo jsou neudržované domy. "Mně se ten kontrast líbí, do budoucna by ale asi bylo dobře, kdyby okolo ruiny neexistovaly," uvedl Šotola. Míní, že Burianův dům ukazuje cestu, jakou by se lokalita mohla ubírat. Podobný názor má i Šťastný.

Štítky Vlasta Burian, dům, Liberec, Evropská unie, projekt, film, Jiří Šolc, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový dům v Liberci nese jméno komika Vlasty Buriana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.