Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberečané si připomněli památku válečných veteránů na třech místech

Podobně jako další města, tak i Liberec si na třech místech připomněl památku válečných veteránů. Právě na 11. listopad celosvětově připadá vzpomínka na hrdiny, kteří bojovali či padli v obou světových válkách, jiných ozbrojených konfliktech i v novodobých vojenských misích.

Den válečných veteránů začal už ráno uctěním pohřbených vojáků na vojenském hřbitově válečných zajatců z let 1914 – 1918 v Ostašově. Následoval pietní akt s položením květin u Památníku padlých v Ruprechticích, kde přítomní vzpomenuli na padlé vojáky minutou ticha.

Bojovníkům za vlast vzdalo hold také vedení města Liberce, primátor Tibor Batthyány a náměstci Jan Korytář, Tomáš Kysela a náměstkyně Karolína Hrbková nebo hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Tento svátek je dobrou příležitostí k tomu, abychom poděkovali všem, kteří se zbraní v ruce bránili nejen naši svobodu, ale zasazovali se o ni také na zahraničních misích. Naše úcta a velké poděkování tak patří i našemu libereckému pluku radiační, chemické a biologické ochrany,“ uvedl primátor.

Dne veteránů pak v symbolickém čase v 11:11 hodin pokračoval slavnostním nástupem 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v dolních kasárnách. Na programu bylo vedle projevů a čtení jmen padlých novodobých veteránů také udělení medailí, stužek a ocenění vybraným vojákům. I v kasárnách poté proběhl pietní akt u pamětních kamenů libereckého pluku.

11. listopad je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice. Například Ministr obrany Martin Stropnický dnes představil novinky v péči o válečné veterány a poté ocenil na pražském Vítkově 53 veteránů, vojáků ve výslužbě, odbojářů i aktivních vojáků.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres.

Právě květ vlčího máku si můžete koupit například v libereckém knihkupectví Fryč. Při nákupu květu v ceně 50 Kč tím touto částkou přispíváte na Vojenský fond solidarity. Cílem fondu je pomáhat vojákům z povolání, jejich rodinám nebo pozůstalým.

Foto Jana Kodymová, Jan Král

Štítky válečný veterán, Liberec, Den vzpomínek, květ, Tibor Batthyány, Jan Korytář, Martin Půta, Ostašov, Ruprechtice, John McCrae

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečané si připomněli památku válečných veteránů na třech místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.