Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Entergeo nevzdává záměr postavit v Tanvaldu elektrárnu

Společnost Entergeo se nechce vzdát záměru postavit v Tanvaldu na Jablonecku geotermální elektrárnu, přestože se proti postavila veřejnost a žádost o umístění stavby zamítl v říjnu i tamní stavební úřad. Firma se nyní proti rozhodnutí odvolala, je přesvědčena o tom, že záměr splňuje požadavky stavebního zákona. Novinářům to dnes sdělil ředitel Entergea Zbyněk Šonka. Rozhodnutí tak musí přezkoumat Krajský úřad v Liberci.

Entergeo chce postavit geotermální elektrárnu v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. Proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu i jeho okolí. Pro výstavbu elektrárny chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti.

Stavební úřad žádost firmy Entergeo zamítl, přestože záměr dostal souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. "Navrhovaná stavba má být umístěna prakticky ve středu města, jedná se o stavbu, která má charakter experimentu s možnými negativními dopady na občany, jejich majetek a život ve městě. V tomto případě proti sobě stojí veřejný a soukromý zájem a tyto dva zájmy jsou jednoznačně v rozporu, což je zřejmé i ze skutečnosti, že v průběhu řízení byly uplatněny námitky účastníků řízení a dotčené veřejnosti a připomínky veřejnosti proti navrhované stavbě, které podepsalo 691 lidí," uvedl úřad ve svém říjnovém rozhodnutí.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo předloni postavili lidé v Semilech a v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice.

Autoři | Foto TUV SUD

Štítky elektrárna, Tanvald, projekt, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Švýcarsko, Basilej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Entergeo nevzdává záměr postavit v Tanvaldu elektrárnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.