Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na vzpomínkovém shromáždění v Liberci se sešly stovky lidí

Stovky lidí si dnes navzdory dešti připomněly v Liberci ty, kdo v boji za svobodu a demokracii položili své životy. Dopoledne se jako tradičně sešli lidé v parku v Jablonecké ulici u památníku obětem komunismu. Minutou ticha uctili i oběti nedávných teroristických útoků v Paříži. Položili květiny a zapálili svíčky.

"Chtěl bych, aby si politici a vůdci Evropy uvědomili, že když budou dlouho zahálet, může se stát, že Evropa bude o svobodu a mír muset znovu bojovat," řekl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Sám, jak přiznal, si ze 17. listopadu 1989 mnoho nepamatuje. "Bylo mi 11, převážnou část života jsem prožil v demokracii, ve svobodě. Jsem za to rád, i když těch 26 let ukázalo, že demokracie má své trhliny, že není dokonalá. Nic lepšího ale zatím nikdo nevymyslel," dodal.

PSALI JSME: Signatáři Charty 77 mají od dnešního dne v Liberci svou zastávku

Rektor univerzity Zdeněk Kůs připomněl, že pro svobodu a demokracii umírali obyčejní lidé. "Pokud si přečteme v kalendáři boj za svobodu a demokracii, tak to může znít jako fráze. Ale není to fráze, jsou to osudy některých z nás, kteří byli ubyti, zabiti, popraveni, abychom my dnes mohli žít v demokracii. A pamatujme na to, protože se může brzy stát, že budeme muset padnout třeba i my, jenom proto, aby ti po nás mohli žít zase v demokracii," řekl s odkazem na nedávné události ve světě.

Od památníku v Jablonecké ulici lidé vyrazili na pochod městem, který zakončili v dolním centru Na Rybníčku. Tam vznikl památník, který má lidem připomínat statečnost tří desítek libereckých signatářů Charty 77 v čele s René Matouškem, jehož jméno ode dneška nese dočasná zastávka MHD, která je nejblíže dopravnímu podniku. "Právě tam Matoušek pracoval jako řidič tramvaje," vysvětlil volbu místa Batthyány.

Nápad ocenil kardinál Dominik Duka, který s primátorem novou zastávku odhalil. Sám byl signatářem Charty 77 a stejně jako René Matoušek i on v první polovině 80. let pobýval z politických důvodů ve vězení na plzeňských Borech. Zda libereckého rebela osobně znal si kardinál není jistý. "Mám už nějaký ten pátek za sebou a lidí znám příliš mnoho, i Matoušků znám mnoho," podotkl.

Ne všichni byli ale novou připomínkou chartistů nadšeni, místo jim připadá nedůstojné a zastrčené. "Myslela jsem si, že to bude některá z těch hlavních zastávek, jsem proto zklamaná," řekla Věra Vohlídalová, jejíž otec Alois Tomášek byl také jedním ze signatářů Charty 77. Matouškův bratr Jiří byl ale za první připomínku chartistů v Liberci vděčný a je přesvědčen o tom, že je třeba si minulost stále připomínat.

Autoři | Foto MML/Jan Král

Štítky Liberec, demokracie, památník, Paříž, Charta 77, Evropa, Tibor Batthyány, Sametová revoluce, ANO 2011, Zdeněk Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vzpomínkovém shromáždění v Liberci se sešly stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.