Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Signatáři Charty 77 mají od dnešního dne v Liberci svou zastávku

Cílem letošního Pochodu proti zapomínání, který se každoročně koná 17. listopadu jako vzpomínka na odpor českých studentů proti režimu v listopadu roku 1989 i 1939, nebyla jako tradičně radnice, ale Tatranská ulice. Právě tam byla v úterý dopoledne představena nová tramvajová zastávka „René Matoušek a další liberečtí signatáři Charty 77,“ kterou slavnostně odhalil kardinál Dominik Duka.

Na místě zazněla jména libereckých signatářů. Jména všech 29 Liberečanů, kteří připojili svůj podpis pod Chartu 77, také doplňují oboustrannou pamětní tabuli, jež bude na zastávce odvahu těchto lidí trvale připomínat.

„Je důležité si uvědomit, že nezáležím na tom, jaké má člověk povolání, hlavně když ho dělá dobře, a že nezáleží na tom, jakou má společenskou kariéru, ale jaký je člověk. Proto nebýt těchto statečných lidí, tak bych tady dnes jako kardinál nestál,“ uvedl Dominik Duka.

PSALI JSME: Na vzpomínkovém shromáždění v Liberci se sešly stovky lidí

Slavnostního odhalení zastávky se kardinál Duka nezúčastnil náhodou. Právě s René Matouškem, jedním z nejaktivnějších libereckých chartistů, ho částečně pojí společný osud. Oba dva totiž v první polovině osmdesátých let pobývali z politických důvodů ve stejném vězení – na plzeňských Borech.

„Na liberecké signatáře Charty 77 se zatím trochu zapomínalo, přestože za svůj podpis mnohdy trpěli jednostrannou zvůlí – vězněním, psychicky neúnosnými výslechy, ničením zdraví i profesních kariér, šikanou, veřejným zostouzením. Po 38 letech jim vyslovujeme veřejný dík,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Zastávka vznikla v místech poblíž dopravního podniku, kde René Matoušek pracoval jako řidič tramvaje. Ne všichni byli ale novou připomínkou chartistů nadšeni, místo jim připadá nedůstojné a zastrčené. "Myslela jsem si, že to bude některá z těch hlavních zastávek, jsem proto zklamaná," řekla Věra Vohlídalová, jejíž otec Alois Tomášek byl také jedním ze signatářů Charty 77. Matouškův bratr Jiří byl ale za první připomínku chartistů v Liberci vděčný a je přesvědčen o tom, že je třeba si minulost stále připomínat.

Foto Jan Král

Štítky Charta 77, Liberec, Dominik Duka, kardinál, Ivan Langer, Věra Vohlídalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Signatáři Charty 77 mají od dnešního dne v Liberci svou zastávku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.