Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dřevorubec dnes v České Lípě pokácel vánoční strom pro Prahu

AKTUALIZACE v 10:32/Dřevorubecký mistr republiky Jiří Vorlíček dnes v České Lípě za sněžení pokácel 23 metrů vysoký smrk, který ozdobí Staroměstské náměstí v Praze. Strom ještě dnes čeká transport do Úžic na Mělnicku, převoz do Prahy je plánován na noc na úterý. Novinářům to dnes řekl vedoucí přepravy Martin Švestka. Slavnostně rozsvícen bude strom na Staroměstském náměstí v den zahájení vánočních trhů, v sobotu 28. listopadu. Trhy potrvají do 6. ledna.

Strom starý 68 let zkušený dřevorubec porazil za necelých pět minut. V té době už smrk jistil jeřáb. "Nahoře je strom pevně zachycený. Jsou tam dva úvazky, každý udrží deset tun, a ještě je tam jeden záložní. Strom má asi čtyři až pět tun," uvedl Petr Hozák ze společnosti Taiko, jež pořádá trhy v Praze.

Uříznutím stromu a zkrácením na požadovaných 22 metrů ale práce pro dřevorubce neskončila. Ještě ho musí ve spodní části seříznout do výšky dvou metrů na průměr 50 centimetrů, aby se vešel do otvoru na Staroměstském náměstí. "To bude složitější, potrvá to asi dvě hodiny," odhadl Vorlíček.

Přeprava stromu do obce Úžice zabere asi čtyři hodiny. Zhruba devadesátikilometrová trasa vede přes Zahrádky do Litoměřic a poté se pojede po dálnici D8. "Nejsložitější bude průjezd Litoměřicemi, kde je šest kruhových křižovatek," uvedl Švestka.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Letos dostal pořadatel trhů 25 tipů, smrk z České Lípy z nich byl podle Hozáka nejhezčí.

Statný smrk ztepilý rostl na pozemku před továrnou firmy Fehrer Bohemia, ustoupit musí výstavbě parkoviště. Investor místo něj vysází desítku jiných stromů. "Nechtěli jsme jen tak zničit hezky rostlý strom, ale projekt nových parkovacích míst, která jsou pro rozvoj společnosti důležitá, bohužel neumožnil jeho zachování. Rozhodli jsme se proto, že částku 10.000 korun, kterou jsme za vhodný tip získali, ještě znásobíme a vysadíme v okolí parkoviště menší stromy jako náhradu," uvedl jednatel firmy Pavel Mooz.

Autoři | Foto praha.eu

Štítky Praha, strom, Česká Lípa, Staroměstské náměstí, smrk, Martin Švestka, Jiří Vorlíček, Úžice, okres Mělník, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevorubec dnes v České Lípě pokácel vánoční strom pro Prahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.