Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stát se odvolal proti vydání pozemků na Jablonecku rodu Walderode

Dědička rodu Walderode zatím nezíská nazpět několik menších pozemků na Jablonecku. Stát se odvolal proti rozhodnutí Okresního soudu v Jablonci, který před měsícem a půl některé její nároky uznal.

"Proti částečnému rozsudku bylo podáno odvolání ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Státního pozemkového úřadu a Lesů ČR," řekl dnes soudce Okresního soudu v Jablonci Jaroslav Kneř. Lhůta pro odvolání skončí dnes, nikdo další by ale odvolání už podat neměl. O navrácení majetku od státu i obcí usiluje rod už více než 20 let. Walderode po válce přišel na základě Benešových dekretů o panství na Semilsku, Jablonecku a Liberecku. Dědička rodu Johanna Kammerlanderová se domáhá vrácení majetku za zhruba tři miliardy korun, mimo jiné i zámku Hrubý Rohozec u Turnova. Pravomocně zatím dostala kus lesa u obce Žďárek v okrese Liberec.

Na Jablonecku se dědička soudí o desítky lesních a zemědělských parcel o rozloze 120 hektarů, hlavní část je v katastru Jenišovic. Jablonecký soud zatím rozhodl pouze o pozemcích, u nichž není nutné výměru přezkoumat znalcem. To je jen malá část v tomto sporu. Nákladné posudky pro zjištění výměr u ostatních pozemků bude soud vyžadovat jen v případě, pokud bude nárok dědičky pravomocně uznán.

Karel des Four Walderode přišel jako občan německé národnosti o rodový majetek v roce 1946 na základě Benešových dekretů. V roce 1947 Walderodemu úřady československé státní občanství vrátily. Zabraný majetek už ale nestihl získat nazpět, po komunistickém puči v únoru 1948 totiž emigroval a o občanství znovu přišel. V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo a šlechtic zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu. Vzápětí se však objevila svědectví, že během války spolupracoval s nacisty. Soudce Kneř ale při zdůvodnění svého rozsudku uvedl, že se nic takového neprokázalo. "Z provedených důkazů nelze dovodit, že by se za války jakkoliv provinil vůči československému státu," uvedl jablonecký soudce. Podstatné pro něj bylo šetření československých úřadů krátce po válce. "Nelze se domnívat, že by jakkoliv stranily osobám německé národnosti, spíše jejich chování v době okupace posuzovaly velmi kriticky. Přesto v osobě Walderodeho byl závěr příznivý," řekl.

Autoři

Štítky pozemek, okres Jablonec nad Nisou, válka, Jablonec, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Lesy České republiky, Státní pozemkový úřad, Benešovy dekrety, Johanna Kammerlanderová, Únor 1948

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát se odvolal proti vydání pozemků na Jablonecku rodu Walderode  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.