Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Profesionální hasiči oslavili jubileum. Liberec chrání už 70 let

Liberečtí profesionální hasiči oslavili v pátek kulaté jubileum. Ačkoliv požární jednotky byly na Liberecku už v sedmnáctém století, profesionální sbor vznikl až v roce 1945, tedy přesně před sedmdesáti lety. U příležitosti výročí proto před nedávnem připnul na prapor pamětní stuhu generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba. Na začátky profesionálního sboru přišli na půdu požární stanice v Liberci zavzpomínat současní i bývalí příslušníci.

Historie hasičů v Libereckém kraji se začala psát v 17. století.  Podle dochovaných údajů město koupilo první stříkačku v roce 1693. „Jak se postupem času ukázalo, činnost hasičů byla stále potřebnější a nemohli již fungovat na základě dobrovolné bezplatné služby. Proto se v roce 1945 začala psát nová historie požární ochrany v Liberci, kdy původní sbor nahradila profesionální česká hasičská jednotka s působností nejen v Liberci, ale i okrese,“ dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Krátce po druhé světové válce měl Liberec na šest desítek profesionálních hasičů.

Sídlo měli hasiči v Barvířské ulici, kde je nyní krajské ředitelství. Současná stanice v Šumavské ulici vyrostla až o několik desítek let později. V rámci takzvané akce „Z“ začala její výstavba v roce 1979. V té době byl už nastartován velký rozvoj hasičského záchranného sboru. „I tento objekt hasiči stále využívají a vznikají u něho nové přístavby. Nejvíce změnila víceúčelová budova svou tvář vloni, kdy 8. ledna byla otevřena další část s prostorem pro Krajské operační a informací středisko a garážemi pro požární techniku,“ doplnila mluvčí.

V současnosti mají hasiči celkem devět výjezdových stanovišť v celém Libereckém kraji. Profesionální hasiči jsou v České Lípě, Jablonném v Podještědí, Liberci, Raspenavě, Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Turnově, Semilech a Jilemnici.

Foto HZSLK

Štítky Liberec, hasič, Liberecký kraj, Drahoslav Ryba, druhá světová válka, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální hasiči oslavili jubileum. Liberec chrání už 70 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.