Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obnova Porscheho domu ve Vratislavicích postupuje podle plánu

V Liberci-Vratislavicích začíná už být patrné, jak vypadal rodný dům Ferdinanda Porscheho na konci 19. století, kdy v něm žil. Práce na obnově domu pokračují podle harmonogramu. Automobilka dům vlastní od roku 2011. Rekonstrukce začala v září a hotová by měla být do léta příštího roku.

Stavbaři podle Vítězslava Kodyma ze Škody Auto nyní vyzdívají nové konstrukce, osazují ocelové nosné rámy a pracují na střešní konstrukci tak, aby byl objekt chráněn proti dešti a větru. "Současně se dokončuje obvodové zdivo a po provizorním zaslepení stavebních otvorů bude objekt připraven pro temperování, aby mohly vnitřní práce probíhat i v zimním období," dodal.

Některé příznivce geniálního automobilové konstruktéra vyděsil na podzim rozsah demoličních prací. Navenek zůstala z Porscheho rodiště jen část obvodových zdí. "Všechny původní prvky objektu byly zachovány, vše, co bylo dílem několika necitlivých přestaveb v minulých desetiletích, se odstranilo," uvedl Kodym.

Rodný dům Porscheho prošel za více než století mnoha rekonstrukcemi, přestavbami a dostavbami, které změnily původní vzhled budovy. Na svém blogu to již dříve uvedl Jiří Slaný, který je na stavbě mistrem. "Tyto stavební úpravy byly vždy poplatné době svého vzniku, a to jak použitým materiálem, tak způsobem provedení. Byly použity materiály, které dnes můžeme směle označit jako nevhodné, škvára, škvárobeton," uvedl. Původní stropy nad prvním patrem byly podle něj už v minulosti strženy a nahrazeny válcovanými profily různého průřezu a původu. "Půdní vestavba se střešními okny rozhodně neevokovala měšťanskou vilku z konce 19. století. Zateplení z polystyrénu a křiklavě okrová fasáda je také zvrhlost z konce minulého století," dodal.

Automobilový konstruktér ve Vratislavicích žil od svého narození v roce 1875 do svých 18 let. Porsche je známý především jako tvůrce Volkswagenu typu 1, známého jako Brouk. Po skončení prací nebude dům připomínat jen jeho. "Po dokončení v budově vznikne decentní expozice přístupná veřejnosti, připomínající tradici inženýrského umění v českých zemích," řekl Kodym.

Autoři | Foto Milan Bumba

Štítky dům, Ferdinand Porsche, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, rekonstrukce, ŠKODA AUTO a.s., Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova Porscheho domu ve Vratislavicích postupuje podle plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.