Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chcete dotaci na nový kotel? Žádat o ni můžete od 25. ledna

V Libereckém kraji mohou zájemci od 25. ledna žádat o dotaci na výměnu kotlů za ekologičtější. Žádosti bude krajský úřad přijímat už od 07:00, kdy se otvírá podatelna, řekl dnes novinářům krajský radní pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD). Vyhlášení výzvy dnes schválili krajští zastupitelé. Liberecký kraj má k dispozici 135 milionů korun, podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Už od listopadu pořádá kraj semináře pro zájemce o dotace, lidé se obracejí i přímo na krajský úřad. Zájem o výměnu kotle předběžně projevilo kolem 750 lidí.

Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent, tedy až 127.500 korun. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. "O dotaci mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci letošního roku," řekla již dříve Lucie Macnerová z odboru rozvoje.

Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Ti, kdo doma topí kamny, krby nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostanou. "Pokud jde o lokální kamna, tak tam jde žádat o dotace z programu Nová Zelená Úsporám, podmínkou je ale zateplení objektu," upozornil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, z něhož peníze na kotlíkové dotace půjdou. Současné rozdělování podle něj není poslední. K dispozici bude celkem devět miliard korun, které chce fond rozdělit prostřednictvím krajů ve třech kolech vždy po třech miliardách korun.

Liberecký kraj bude peníze na výměnu kotlů rozdělovat poprvé. Dotaci lze získat na pořízení nového kotle na tuhá paliva, ale také třeba plynového nebo kombinovaného. S dotací je možné pořídit i solární vytápění, pouze ale v kombinaci s novým kotlem. V rámci kotlíkových dotací musí také žadatel nechat zhodnotit energetickou náročnost budovy. "V případě, že je v horším stavu, je třeba udělat ještě mikroenergetická opatření, jako je dílčí výměna oken, vstupních dveří nebo zateplení střechy či půdy. Je tam limit 20.000 korun," dodala Macnerová. Opatření navrhne specialista, který bude tzv. energetický štítek pro dům zpracovávat. I to patří k nákladům, které je možné do žádosti o dotaci zahrnout, stejně jako práce, jež budou s výměnou spojené, včetně třeba vyvložkování komína.

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky dotace, Liberecký kraj, ČSSD, Petr Valdman, Státní fond životního prostředí, Liberec, Česká Lípa, Doksy, Mimoň, Stráž nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete dotaci na nový kotel? Žádat o ni můžete od 25. ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.