Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O Botanickou zahradu v Liberci byl na Štědrý den velký zájem

Nezvykle velký zájem byl dnes o botanickou zahradu v Liberci. Na Štědrý den se vstupné neplatilo a od rána chodilo mnohem víc lidí, než je obvyklé. Novinářům to řekla pokladní botanické zahrady. Rekordní návštěvnost měla dnes nedaleká zoo, otevřené byly v Liberci i další atrakce.

Botanická zahrada považuje za vysokou návštěvu, když přijde mezi 100 až 200 lidmi, dnes bylo návštěvníků mnohem více. "Lidé chodili už deset minut před otevřením," uvedla pokladní. Odhaduje, že návštěvnost byla podobná loňskému Štědrému dnu, kdy dorazilo kolem 2500 lidí. Ještě více lidí přišlo do zoo, kde bylo vstupné dobrovolné. "Měli jsme 3600 návštěvníků, to je jako špičkový den v létě. Na Štědrý den je to rekord," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek.

Jednou z návštěvnic botanické zahrady dnes byla Jana Šrámková z Rádla u Jablonce. "Běžně nechodím. Přišlo mi to ale jako dobrý nápad pro dnešní den," uvedla. Zájem návštěvníků ji překvapil. "Přišli jsme už ráno, myslela jsem si, že budeme jedni z prvních, ale už tady bylo narváno," řekla. Zahrada ji nadchla. "Spokojená jsem náramně, líbí se mi kvetoucí orchideje, kapradiny. Nádherná je ale celá zahrada," dodala.

Spokojený byl i zhruba desetiletý Matěj Wolf z Liberce. Pro něj byl hlavní důvod pro návštěvu zahrady jednoznačný. "Abychom si zkrátili čas čekání na Ježíška," řekl. Vstupné se dnes stejně jako loni na Štědrý den nevybíralo, protože sezona byla pro zahradu úspěšná. Letos do konce listopadu přišlo bezmála 46.000 lidí. "Prostě potěšení z dobré návštěvnosti vede ke snaze přispět Liberečanům i jejich případným hostům k pěkným pohodovým Vánocům," uvedl ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Mezi největší lákadla botanické zahrady v období Vánoc patří rozkvetlé kamélie. V pavilonu roste kolem 20 výběrových odrůd a dalších pět kamélií, které jsou nejdéle pěstovanými kaméliemi v Evropě. Hodně času dnes také návštěvníci strávili u čtyř několikametrových vitrín zaplněných orchidejemi. Mezi nimi je i velice vzácná orchidej lidově zvaná betlémská hvězda. "To proto, že hvězdovité květy mají dlouhou ostruhu, takže se podobají kometě," uvedl Studnička. Fronty se dnes tvořily i u nejstaršího veřejného akvária v zemi, které vzniklo před téměř 60 lety.

Botanická zahrada nebyla dnes v Liberci jediným místem, kam mohli jít lidé za zábavou zadarmo. Na veřejné bruslení na zimní stadion dorazilo asi 300 lidí. "Je to podobné jako loni," uvedla mluvčí sportoviště Veronika Hořejší. Otevřená dnes byla za běžné ceny i zábavní vědecká centra iQlandia a iQpark. Přišla asi desetina obvyklých návštěvníků, zhruba 200 lidí. "Pro nás je provoz o Vánocích ztrátový. Máme otevřeno hlavně kvůli hostům sousedního hotelu Centra Babylon, aby měli nějakou zábavu. Je tam ubytováno asi 500 hostů, hlavně z ciziny," uvedl ředitel centra Pavel Coufal. Přístupné dnes proto byly v Babylonu i aquapark, lunapark a další atrakce. "Můžeme říci, že i během Štědrého dne jsme zaznamenali velmi dobrou návštěvnost," uvedla mluvčí Centra Babylon Michaela Vrbová.

Autoři

Štítky botanická zahrada, Liberec, Štědrý den, zahrada, Centrum Babylon Liberec, vstavačovité, camellia, Vánoce, Jana Šrámková, Veronika Hořejší, IQLANDIA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Botanickou zahradu v Liberci byl na Štědrý den velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.