Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VÝROČÍ: Před čtyřiceti lety byl obnoven provoz lanovky na Ještěd

Před 40 lety, 31. prosince 1975, byla znovu zprovozněna lanovka na Ještěd. Dvoukabinovou lanovku na vrchol 1012 metrů vysokého Ještědu vybudovala na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována.

Lanovka je dlouhá 1188 metrů a v nejvyšším bodě je zhruba 30 metrů nad zemí. Dolní stanice stojí v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. Kabiny dosahují rychlosti deset metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu) a patří tak k nejrychlejším v Česku. Na vrchol jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska. Rekordní návštěvnost zažila v 70. letech po modernizaci. Tehdy za jediný rok přepravila 600 tisíc lidí.

Autoři

Štítky lanová dráha, Ještěd, František Wiesner, Česko, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÝROČÍ: Před čtyřiceti lety byl obnoven provoz lanovky na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.