Zatímco většina z nás na Nový rok dospávala spánkový deficit po oslavách a střízlivěla, v Harrachově se první den roku 2016 soutěžilo o Řád novoroční harrachovské česnečky. Tuhle originální soutěž uspořádalo město při příležitosti prvního ročníku Vánočních trhů. O titul mohl bojovat každý, kdo byl ochoten uvařit alespoň 20 litrů česnečky.
„Nakonec této možnosti využili tři provozovatelé harrachovských restaurací, kteří se nebáli poměřit um svých kuchařů s konkurencí. O tom, kdo z nich uvařil nejlepší česnečku, rozhodovali zájemci z řad veřejnosti,“ řekla referentka cestovního ruchu a propagace Lenka Stehlíková. Z řad veřejnosti se nikdo nepřihlásil a tak se o vítězi rozhodovalo mezi profesionálními kuchaři.
Zájemci o ochutnávku si za deset korun zakoupili lístek, který po degustaci vhodili do jedné z označených nádob čísly 1 až 3, tudíž hodnotitelé do poslední chvíle nevěděli, v které restauraci byla polévka uvařena. Zájem o ochutnávku byl obrovský a polévka zmizela dříve, než bylo plánováno.
Po sečtení všech soutěžních lístků vyšel jako vítěz kuchař Lubor Moravec, který vaří v harrachovském hotelu Centrum, druhé místo obsadila restaurace Terassa a třetí místo restaurace Za Pecí. Výherce získal putovní cenu „Řád novoroční harrachovské česnečky“, která mu byla předána z rukou starostky města Evy Zbrojové. Vybraná částka za soutěžní lístky, která činila více než 1700 korun, poputuje pro děti do harrachovské základní školy.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.