Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Českém Dubu chystají demolici kulturního domu, památková zóna se dočká revitalizace

Český Dub na Liberecku chystá revitalizaci městské památkové zóny v centru. Z Kostelní ulice by měl zejména zmizet nedostavěný kulturní dům, který už bezmála 30 let negativně ovlivňuje historicky cenné území ve městě.

Demolici chce radnice zahájit na jaře příštího roku. Nejprve totiž musí upravit nové prostory pro ordinace lékařů a stanoviště zdravotní záchranné služby, které jsou nyní v dostavěné části kulturního domu. Město je přemístí do bývalého zdravotního střediska. Jde o největší investici třítisícového města za posledních šest let, potřeba na to bude zhruba 16 milionů korun. Rozpočet Českého Dubu je zhruba 40 milionů.

Radnice původně počítala s tím, že provede jen částečnou demolici kulturního domu a zachová přízemí s ordinacemi. Tato varianta by ale byla výrazně dražší, stála by kolem 25 milionů. "Přesunutí zázemí pro zdravotníky do budovy bývalého zdravotního střediska je levnější a architektonické řešení prostoru úplným odstraněním stavby nedostavěného kulturního domu je mnohem zdařilejší," uvedl starosta Českého Dubu Jiří Miler. Zároveň se podle něj zlepší dopravní situace v Kostelní ulici, vznikne bezpečná zóna pro chodce před mateřskou školou a pro pěší se obnoví propojení s ulicí 17. listopadu. Nově by mělo vzniknout také 17 parkovacích míst. Demolice a úprava prostoru si odhadem vyžádá osm milionů korun.

Zhruba stejnou částku bude stát rekonstrukce bývalého zdravotního střediska, které město nedávno zakoupilo za 1,56 milionu. Jde o budovu z roku 1904, původně určenou pro okresní zastupitelstvo. "Na zdravotní středisko se změnila v roce 1965, prošla tehdy velkou rekonstrukcí," uvedl starosta. Budova byla po nepovedené privatizaci posledních zhruba 20 let nevyužívaná a několikrát změnila majitele. Rekonstrukce by měla začít podle odhadu starosty v létě a skončit na přelomu roku. Dvěma miliony korun se na ní bude podílet i Liberecký kraj. V přízemí bude stanoviště záchranné služby a vzniknou tam i tři ordinace praktických lékařů a rehabilitace.

Radnice se zároveň nevzdává myšlenky, že by ve městě kulturní dům byl. Přestavět chce na něj dům Besedy, bývalé kino. Projekt za 33 milionů korun se ale bude realizovat jen v případě získání dotace z přeshraničního česko-německého fondu. Aby město mohlo žádost podat, potřebuje získat partnera na německé straně. "Jednáme potenciálně s pěti partnery," uvedl Miler. Besedu by město chtělo začít opravovat v příštím roce. Víceúčelový sál s kapacitou 150 míst by měl být vybavený novými technologiemi jako je například výsuvné hlediště. Sloužit by měl k divadelním a filmovým představením, různým společenským událostem i pro taneční zábavy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kulturní dům, Český Dub, Liberecký kraj, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Dubu chystají demolici kulturního domu, památková zóna se dočká revitalizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.