Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Staré lidi někdy odkládáme jako vyřazené ledničky, posteskl si na otevření hospice Miloš Zeman

Důstojné umírání popřál nejen klientům dnes slavnostně otevřeného hospice prezident Miloš Zeman. Ten do Liberce přijel po deseti měsících. Jeho návštěva tentokrát nebyla několikadenní, tak jak je zvykem. Během zhruba dvou hodin prezident stihl pohovořit se zaměstnanci hospice, přestřihnout pásku při jeho slavnostním otevření a také navštívit osmadevadesátiletou klientku zařízení.

„Rád bych všem popřál důstojné umírání, což je trochu morbidní přání, ale pravdivé. Navštívil jsem několik hospiců a po každé návštěvě vzrůstaly moje sympatie k tomuto způsobu umírání. Vím, že je to brutální formulace, ale když předtím zakrýváme oči, tak dáváme staré lidi jako vyřazené ledničky do LDNek a při vší úctě k těmto léčebnám, nenalezneme v nich takovou péči, jako v hospicích,“ shrnul při dnešní návštěvě Miloš Zeman a dodal: „Proto jsem loni 28. října měl tu čest vyznamenat zakladatelku hospicové péče v České republice medailí za zásluhy.“

Sám prezident uznal, že finanční podmínky, za kterých zaměstnanci hospice musí fungovat, nejsou ideální. „Pečovatelky zde mají 15 tisíc hrubého, sestry 21 tisíc korun. Plně souhlasím s tím, že je potřeba zvýšit nikoliv dávky těm, kteří nechtějí pracovat, nikoliv příspěvek na bydlení, který zakládá ubytovny, ale z ušetřených peněz zvýšit výdaje na sociální služby,“ dodal.

Hospic má necelé tři desítky pokojů a jeho výstavba přišla na bezmála 109 milionů korun, z toho čtyři pětiny by měla pokrýt evropská dotace. Celá budova sirotčince prošla kompletní rekonstrukcí, na obou stranách vyrostly nové přístavby s pokoji, vzadu třetí s denním stacionářem. Rekonstrukcí prošla i sousední administrativní budova a revitalizace se dočkala i zahrada. V případě potřeby by podle svých slov hospicové péče využil i Miloš Zeman.

„Vždycky se může stát něco nepříjemného. Kdybych se nedej bože ocitl osamocen, klidně bych služeb hospice využil,“ uzavřel prezident. Oproti jiným zařízením ho zaujalo, že klient může se svým lůžkem až na zahradu. „Tady mají někdy umírající poslední přání a velmi často jím je zakouřit si poslední cigaretu,“ doplnil.

Náklady na provoz lůžkového hospice by se měli pohybovat kolem 24 milionů korun ročně. Polovinu by měly pokrýt zdravotní pojišťovny, další pětinu zaplatí klienti, necelou desetinou přispěje kraj podobně jako Ministerstvo sociálních věcí a jedenáct procent by se mělo podařit získat od dobrovolných dárců.

Podle ředitelky Hospicové péče sv. Zdislavy, která zařízaní provozuje, současná kapacita lůžkových hospiců poptávce klientů stačí, nedostatečná je ale síť domácí hospicové péče. "Ta domácí péče má totiž krátký dojezd, jen 30 až 40 kilometrů," řekla Taťána Janoušková. Služba je tak většinou dostupná hlavně kolem velkých měst. "Je v Liberci, pak je v Praze, nejblíže od nás je v Hradci, tak ten dojezd tam samozřejmě nestačí. Jsem přesvědčená o tom, že každý okres by potřeboval svůj mobilní hospic," dodala Janoušková.

Slavnostní otevření hospice v Liberci

Úterý, 5. ledna 2016, 18:16

Slavnostní otevření hospice v Liberci
Slavnostní otevření hospice v Liberci

Foto Jan Pešek

Štítky Miloš Zeman, návštěva, Liberec, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staré lidi někdy odkládáme jako vyřazené ledničky, posteskl si na otevření hospice Miloš Zeman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.