Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jaká stavba bude Památkou roku 2015 Libereckého kraje? Svůj tip můžete poslat i vy

Na Liberecku máme řadu památek, které rozhodně stojí za pozornost a řada z nich se loni dočkala obnovy. Která se ale stane Památkou roku 2015 Libereckého kraje? O tom můžete rozhodnout i vy, krajský úřad totiž spustil nominační hlasování, které poběží až do 30. dubna.

„Cílem soutěže je prezentace úspěšných obnov kulturních památek. Zároveň chceme poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu, příkladné vlastníky a památky v našem regionu tak více zviditelnit,“ uvedla Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu.

Vítězná památka bude opatřena trvalou pamětní deskou a jejího vlastníka čeká finanční odměna ve výši 50 tisíc korun. „O nejlepší památce rozhodne odborná porota, ve které zasednou odborníci zabývající se památkovou péčí.  Hodnotit budou kvalitu projektu obnovy a jeho citlivost vůči kulturní památce a samozřejmě provedení obnovy. Zaměří se na kvalitu stavebních prací, šetrnost postupu obnovy nebo provedení odborných prací, jako restaurátorství, archeologie či výtvarných prací. V rámci hodnocení bude také zohledněna záchrana památky z havarijního stavu, který nezpůsobil vlastník dlouhodobým nezájmem,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Zájemci mohou hlásit jednotlivé památky do soutěže e-mailem, a to prostřednictvím formuláře, který je společně s podrobnými pravidly k dispozici na internetových stránkách kultura.kraj-lbc.cz/page412/aktuality. Vyplněnou přihlášku a souhlas vlastníka pak stačí zaslat na e-mailovou adresu: pamatky@kraj-lbc.cz, a to společně s dalšími náležitostmi, jako fotodokumentací nebo průzkumy.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Hana Maierová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká stavba bude Památkou roku 2015 Libereckého kraje? Svůj tip můžete poslat i vy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.