Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před krajským úřadem se schází žadatelé o kotlíkové dotace. Naposledy jsme takhle stáli za komunistů, říkají

Je neděle, osm hodin večer a krajský úřad žije nebývalým ruchem. Scházejí se před ním totiž první žadatelé o dotace na výměnu kotle. První dorazil s šestnáctihodinovým předstihem. Pan Jaroslav z Osečné přijel do Liberce už kolem 15:00. O pět hodin později byly žadatelů zhruba dvě desítky, přijeli z Lomnice nad Popelkou, Žandova nebo třeba z Nového Boru. Žádosti přitom začne kraj přijímat až v pondělí v 07:00, kdy se otevře podatelna. Lidé mohou žádost podat osobně nebo poslat poštou, elektronicky to nejde. Liberecký kraj má k dispozici 135 milionů korun, podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů.

Krajský úřad už večer otevřel pro žadatele vestibul, aby nemuseli čekat venku v mrazu. Lidé přišli vybaveni křesílky, termoskami i jídlem. "Naposledy jsme takhle stáli ještě za komunistů, to se stálo skoro na všechno, tak jsem si myslela, že už to v životě nepotkám, a vidíte, je to tady znova," řekla paní Lenka z Machnína. Zavzpomínala, jak stála fronty na mopedy babeta, na barevnou televizi i toaletní papír. "Třeba na motorku jsme stáli tři dny a dvě noci. Celá rodina jsme se tam střídali, abychom ji dostali," dodala. Dotace chce na nový kotel, který už ale doma má. Zaplatila za něj 150 tisíc korun, dostat může až 85 procent zpátky.

Zkušenosti s dotacemi na výměnu kotlů už mají v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Liberecký kraj rozděluje peníze poprvé. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Na tzv. kotlíkové dotace má Liberecký kraj k dispozici 135 milionů korun, podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Je to první ze tří plánovaných výzev, i v dalších letech by se měly rozdělovat podobné peníze. "O dotaci tak ještě bude šance požádat," řekl již dříve liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent, tedy až 127 500 korun. Platí to pro domácnosti z České Lípy, Doks, Mimoně, Liberce, Stráže nad Nisou, Cvikova, Kamenického Šenova, Nového Boru, Skalice u České Lípy, Chotovic, Okrouhlé, Ohrazenic a Turnova. O dotaci mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci loňského roku.

Štítky dotace, krajský úřad, Liberecký kraj, Liberec, Nový Bor, Žandov, Lomnice nad Popelkou, Osečná, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před krajským úřadem se schází žadatelé o kotlíkové dotace. Naposledy jsme takhle stáli za komunistů, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.