Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj chystá rekonstrukci i druhé z budov bývalého VÚTS

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci druhé z budov bývalého VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) ve svém sousedství. Náklady se předběžně odhadují na 180 až 190 milionů korun. Práce ale nezačnou dřív než v příštím roce. Kraj v současné době připravuje studii využití objektu, který má téměř 20 tisíc metrů čtverečních využitelných ploch. Bez jasného účelu nemá rekonstrukce smysl. Prostory rozhodně nebudou sloužit pro další navyšování počtu úředníků krajského úřadu, řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN).

Liberecký kraj koupil bývalé budovy VÚTS včetně přilehlých pozemků na podzim 2014. Za areál o rozloze přes 11.000 metrů čtverečních zaplatil bezmála 125 milionů korun. V bývalé administrativní budově postavené ve 30. letech minulého století ve stylu funkcionalismu s prvky art deco a expresionismu podle projektu architekta Oskara Baudische vznikne Evropský dům. "V současné době vyhodnocujeme nabídky na rekonstrukci," poznamenal Půta. Kraj jich dostal sedm v rozmezí od 67 do 99 milionů korun.

Mladší a větší budova bývalých dílen zatím na využití čeká. Rozhodující bude ekonomika celého projektu, který by neměl provozními náklady zatížit krajský rozpočet. "Rádi bychom tam ponechali podnikatelský prostor, který tam teď funguje. Je tam tiskárna, dlouholetý dobrý nájemce. Rádi bychom tam vytvořili i něco jako inovační centrum, podnikatelský inkubátor," řekl Půta. Podle Luboše Nováka, majitele společnost MemBrain, která ve Stráži pod Ralskem vybudovala unikátní inovační centrum zaměřené na membránové technologie, by inovační centrum mělo pomoci objevovat mladé nadané lidi a zprostředkovat jim spolupráci s průmyslovými podniky.

Cílem projektu je podle hejtmana také humanizovat okolí krajského úřadu, protože příjezd k úřadu ani přístup pro pěší nejsou právě ideální. Problémem je i nedostatek parkovacích ploch v okolí úřadu. Kraj podle hejtmana rovněž jedná s městem o odkoupení zanedbaného lesíka v těsném sousedství, který by rád nechal zkultivovat.

"Parkoviště tam ale rozšířit nechceme. Posuzujeme možnost vybudovat parkovací dům v prostoru směrem k iQLandii nad současným parkovištěm," vysvětlil Půta. Podle něj bude nutné ho postavit zřejmě dřív, než začne rekonstrukce bývalých dílen. Vyřešit se musí podle hejtmana do budoucna i lepší přístup k úřadu pro pěší přes řeku Nisu, který by ústil přímo před vchodem úřadu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, rekonstrukce, Martin Půta, Starostové a nezávislí, projekt, Luboš Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá rekonstrukci i druhé z budov bývalého VÚTS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.