Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec jedná s krajem o výměně kojeneckého ústavu za dům dětí

Liberec jedná s krajem o směně dvou příspěvkových organizací. Liberecký kraj možná ještě letos převezme od města kojenecký ústav - dětské centrum Sluníčko. Pod magistrát by měl naopak přejít Dům dětí a mládeže Větrník. Obě organizace sídlí v Liberci. Liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO) i hejtman Martin Půta (STAN) řekli, že by směnu rádi dokončili do začátku července. Uskuteční se, pokud ji schválí zastupitelstva kraje i města.

"Je evidentní, že město financuje regionální službu a kraj městskou službu," uvedl hejtman. Sluníčko je jediný kojenecký ústav v kraji. Ročně v něm přijmou přes 50 dětí, z toho necelá polovina je z Liberce. Podle hejtmana město v případě Sluníčka platí to, co by měl hradit kraj. Větrník naopak využívají převážně děti z Liberce, v nabídce má organizace přes 100 stálých a 150 příležitostních aktivit. Podle primátora by se změna zřizovatele na provozu Větrníku neměla projevit. "Změny neplánujeme," uvedl.

Finančně je směna výhodná pro město. V letošním rozpočtu má pro kojenecký ústav připraveno 24 milionů korun. Kraj se na provozu Větrníku podílí zhruba třemi miliony. Dalších více než devět milionů je určeno na platy, peníze na ně ale kraj dostává z ministerstva školství. "Není to tolik o penězích, jako o vylepšování systému, který by měl nějakou logiku," řekl hejtman.

Jednání mezi krajem a městem o výměně nebo větší podpoře některých příspěvkových organizací probíhají s přestávkami několik let. Příliš úspěšná zatím nebyla. Vyřešit se povedlo jen dětské dopravní hřiště, které Liberec převzal před dvěma lety. Batthyány směnu kojeneckého ústavu za dům dětí vnímá jako pilotní projekt, který by v případě úspěchu mohl usnadnit další jednání.

Kraj chce, aby se magistrát více podílel na činnosti organizací, které mají velký význam i pro město, třeba na provozu krajské knihovny. Z Liberce je 60 procent čtenářů, město ale dá letos na knihovnu jen 1,6 milionu korun, zatímco kraj téměř 37,8 milionu. Na provozu Oblastní galerie nebo Severočeského muzea se město nepodílí vůbec.

Radnice zase usiluje o to, aby se kraj finančně více podílel na činnosti některých nadregionálních institucí, za které považuje divadla, zoo a botanickou zahradu. Dosud dával kraj jen 1,7 milionu korun ročně na divadla. Loni kraj pomohl zoo, která se dostala do finančních problémů, mimořádnou dotací 2,3 milionu. Kraj se rozhodl podpořit zoo i letos, dostane 1,5 milionu. Magistrát na činnost zahrady vydá 31,3 milionu.

Autoři | Foto DDM Větrník

Štítky Liberec, magistrát, Martin Půta, Tibor Batthyány, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec jedná s krajem o výměně kojeneckého ústavu za dům dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.