Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podnikatelem Libereckého kraje je majitel firmy Mega Luboš Novák

Podnikatelem roku 2015 v Libereckém kraji se dnes stal majitel společnosti MEGA ve Stráži pod Ralskem Luboš Novák. Autor a spoluautor více než 20 patentů z oblasti elektromembránových procesů je teprve druhým podnikatelem v Libereckém kraji, který ocenění získal. Tím prvním byl v roce 2011 majitel společnosti Detoa Jaroslav Zeman. Novák je zároveň žhavým kandidátem na vítěze v celostátní soutěži, jejíž výsledky budou vyhlášeny 1. března v Praze, řekla novinářům Helena Sladkovská z firmy EY (dříve Ernst & Young), která soutěž organizuje.

Osmašedesátiletý Novák před revolucí v listopadu 1989 pracoval ve Výzkumném ústavu uranového průmyslu, kde začal pro vodohospodářství vyvíjet membránové procesy. Dnes je považován za zakladatele elektromembránových procesů v České republice a je také prezidentem České membránové společnosti. Novákova společnost Mega poskytuje technologie a služby v oblasti čištění vod, povrchových úprav materiálů a ekologie. Ve Stráži vybudovala i špičkové výzkumné a vývojové centrum. Celá skupina zaměstnává 240 lidí.

"Já to ocenění neberu jako osobní, já to beru jako ocenění celého týmu spolupracovníků, které tam mám. Osobně si myslím, že největším bohatstvím jsou schopní lidé, když je nemáte kolem sebe, tak neuděláte nic. Jedinec je hodně málo," poznamenal Novák po převzetí ocenění. Nejen odvaha a schopnost zdravého riskování, ale také víra v sama sebe, která člověka žene dopředu, je podle něj pro úspěšné podnikání nezbytná. "Já jsem byl od malička takový, že jsem nikdy nechtěl být druhý nebo třetí, vždycky jsem chtěl být vepředu," přiznal podnikatel.

Ocenění podnikatel roku se letos uděluje pošestnácté. Loňským celostátním vítězem se stal majitel holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza. "Cílem soutěže je ukázat veřejnosti vynikající příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro začínající podnikatele a inspirací," doplnila Sladkovská. V Libereckém kraji se podle ní vítěz vyhlašuje teprve podruhé, protože s výjimkou let 2011 a loňska v soutěži své zástupce neměl.

Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY ve světě od roku 1986. Loňského finále, které se tradičně vyhlašuje v Monte Carlu, se zúčastnilo 65 vítězů z 53 zemí světa. EY Světového podnikatele roku vybírá nezávislá porota složená z národních vítězů předchozích ročníků této soutěže a dalších předních světových podnikatelů. Její rozhodování vychází ze šesti kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, finanční výsledky, strategická orientace, globální dopad, inovace a osobní integrita.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Luboš Novák, MEGA, Ernst & Young, soutěž, ocenění, Jaroslav Zeman, Stráž pod Ralskem, Detoa Albrechtice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelem Libereckého kraje je majitel firmy Mega Luboš Novák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.