Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tisíciletá lípa z Tatobit bojuje o titul Evropský strom roku, zatím se jí daří

Na hodně napínavý souboj vypadá finále soutěže Evropský strom roku. O nejvyšší příčku se už čtyři dny přetahuje tatobitská Tisíciletá lípa, dub v Dunajském parku v Silistře a nejstarší strom v Bátaszéku. Všechny tři stromy měly na svém kontě ke čtvrtečnímu ránu mezi čtyřmi a pěti tisícovkami hlasů. Tatobitskou lípu můžete i vy podpořit v hlasování, které končí poslední únorový den.

„Naše Tisíciletá lípa s sebou nese mnoho příběhů, básní, písní, byla o ní sepsána i divadelní hra. Každý rok pořádáme Slavnosti lípy a k 500. výročí obce sehrály místní děti také divadelní hru. Lípa je symbolem naší obce, ale také symbolem zodpovědnosti a vztahu místních obyvatel k historii a přírodě. I proto si velice vážím vítězství naší lípy v českém kole soutěže a věřím, že se neztratíme ani ve světě,“ říká starostka obce Lenka Malá.

HLASOVÁNÍ: Podpořte i vy Tisíciletou lípu z Tatobit

Tatobitské lípě se přezdívá tisíciletá, přestože je pravděpodobně o několik století mladší. Stala se nedílnou součástí Tatobit, i proto se objevuje na obecním znaku a vlajce. Místní kronikář vzpomíná, že již v době jeho mládí byla obezděná a do prostorné dutiny s lavičkou se dalo vejít schodištěm. V 50. letech se však při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník zpevnil obručemi. Odlomené zbytky stromu ležely několik let u domu pana Sedláka, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je neodvážil spálit.

O evropský primát před dvěma lety usiloval jiný strom z Libereckého kraje, skončil pátý. Byl to dub ochranář z Vísky na Liberecku, který v srpnu 2010 při povodních svým kmenem zastavil naplaveniny a pomohl tak zachránit mnoho domů a dva lidské životy.

Foto Lenka Grossmannová

Štítky strom, lípa, Tatobity, Dunajský park, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíciletá lípa z Tatobit bojuje o titul Evropský strom roku, zatím se jí daří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.