Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muflony z obory Vřísek u České Lípy čeká stěhování do Bulharska

Muflony z obory Vřísek u České Lípy čeká stěhování do Bulharska. Lesy ČR stádo 34 kusů prodaly do bulharského loveckého revíru Karamuš u města Laki za 150 tisíc korun bez DPH. Novinářům o tom dnes informovala mluvčí společnosti Eva Jouklová. Podobný prodej celého stáda je ojedinělý, běžně se prodávají většinou jen jednotlivé kusy.

Obora Vřísek je jednou z nejstarších obor v České republice, první zmínky o jejím vzniku pocházejí z roku 1570, kdy ji založil majitel panství Jan z Vartemberka. Tehdy měla obora jen kolem 42 hektarů, dnes se rozkládá na ploše více než trojnásobné. V oboře se vystřídalo mnoho druhů zvěře od daňků přes jelena lesního, jelena siku až do roku 1967. Od té doby je v oboře chován jen muflon, kterého v roce 1994 doplnil záchranný chov kozy bezoárové ze zrušeného chovu z Pálavských vrchů.

Česká republika je vyhlášená svou vysokou kvalitou trofejové zvěře. "Běžně prodáváme muflony v České republice, jde o jednotlivé kusy. Do Bulharska prodáváme zvěř v tak velkém počtu poprvé, obdobný prodej za posledních 50 let nepamatujeme," poznamenal Ladislav Masopust, který se o muflony v oboře stará. Do Bulharska podle něj poputuje 19 samic, čtyři berani a 11 mláďat. Už v polovině ledna Masopust odchytil část stáda do oplocené části obory, kde mufloni čekají na transport. I po odjezdu skupiny podle něj zůstane v oboře ještě více než 140 muflonů.

Už v sobotu naloží zvířata za dohledu veterinářů do kamionu, který je dopraví do Bulharska do nově vznikající obory v pohoří Západní Rodopy. Začlení se podle Jouklové do tamní fauny - mezi jeleny, daňky, muflony, kamzíky horské, prasata divoká, srnčí, tetřevy, tetřívky a další zvěř. V místě se setkají i s medvědy, vlky, šakaly, liškami a kunami. "Pro muflony je vyčleněna nově zřízená 250hektarová obora," dodala mluvčí Lesů ČR.

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Bulharsko, Česká Lípa, Lesy České republiky, stěhování, Česko, Jan z Vartenberka, Jelena, Pavlovské vrchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muflony z obory Vřísek u České Lípy čeká stěhování do Bulharska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.