Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Příhraniční Hrádek nad Nisou dnes ovládl Masopust, už potřetí

Hlučný a nevázaný Masopust s nezbytnou kobylou, medvědem, nevěstou, bábou a dalšími maškarami ovládli dnes příhraniční Hrádek nad Nisou. Masopustní průvod tu obnovili před třemi lety a od té doby se s každým rokem průvod masek rozrůstá a také zastávek po městě přibývá. Starosta Josef Horinka předal, byť nerad, vládu nad městem spolu se symbolickým klíčem krátce po desáté. Pak už město ovládla radost a veselí.

A zatímco cikánky roznášely mezi maškary a přihlížející koblihy a něco "na posilněnou a na zahřátí", z oken radnice létaly bonbóny a sladkosti pro děti, ale také třeba jitrnice. Ty ovšem hygienicky balené. Pak už průvod dobré stovky maškar vyrazil za doprovodu dechovky do ulic. První štací byla hned za rohem restaurace Konírna. "Hospodyně a hospodáři ať svítí úsměv na tvé tváři, právě přišel průvod masek, aby se tu chvíli zasek. Za vše pěkně děkujem blahobyt vám vinšujem," ohlašoval návštěvníky Masopust jinak zvaný též Strakatej.

Na každém zastavení se odehrává zhruba totéž: hospodář a hospodářka přivítají maškary, pohostí je, hraje hudba, zpívá se a tančí. Medvěd tančí s hospodyní. Ženich žádá požehnání od hospodáře. Kobyla provokuje, ras ji krotí. Hospodyně hostí masky a rozdává pamlsky. Přebytky se ukládají na vůz, který táhnou masopustní maškary. Takových zastavení čekalo dnes na maškary přes deset. "Obcházíme vybrané restaurace a místa, která se nám už i sama nabízejí," řekl Horinka. Zatímco v prvním roce to podle něj bylo hlavně o těch restauracích, dnes už přibývá i domácností, kde chtějí maškary přivítat a pohostit.

Masopust je zvyk s pohanskými kořeny, který v jisté podobě slavili už staří Řekové, Římané i Slované. Dnes je to období od Tří králů po předvelikonoční postní období, které začíná 40 dní před Velikonocemi tzv. Popeleční středou. Ta letos připadá na 10. února. Masopust tak dává možnost si naposledy užít nejen veselí, ale i dobrého jídla a pití. To dnes čekalo na maškary nejen na jednotlivých zastávkách, ale i v cíli, kterým byla hasičská zbrojnice se zabijačkovými hody.

Autoři | Foto Hádek nad Nisou

Štítky Hrádek nad Nisou, Josef Horinka, maska, restaurace, Velikonoce, Popeleční středa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příhraniční Hrádek nad Nisou dnes ovládl Masopust, už potřetí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.