Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslední část černé skládky zmizí z Arnoltic co nevidět

Zbylou část černé skládky na území Arnoltic se podaří zlikvidovat během nejbližších měsíců. Likvidace další části skládky začne tento týden. Pokud vše půjde hladce, bude prostor s nelegálně navezenými odpady z Německa definitivně čistý o letních prázdninách letošního roku.

„Ve druhé části odstraňování nelegální skládky bude vytěženo na 4,5 tisíce tun plastových a textilních odpadů. Stejné množství bylo z lokality odvezeno k likvidaci do spalovny odpadů v rámci 1. etapy v roce 2014, kterou platila německá agentura SAA,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.

Ze zbývajícího množství bude třetina spalitelných odpadů odvezena do spalovny a nespalitelné na skládku odpadů. Skoro čtyři pětiny nákladů by měl zaplatit stát, zbytek Liberecký kraj.

O likvidaci se Liberecký kraj snaží už od té doby, co skládku v roce 2012 kdosi dvakrát úmyslně zapálil. České inspekce životního prostředí potrestala dovozce odpadu pětadvacetimilionovou pokutou.

Rekordní sankce za dovážení nelegálního odpadu do Bulovky padla v srpnu 2013. České inspekce životního prostředí potrestala společnost Nisa Recycling, která odpad z Německa navážela na Frýdlantsko od roku 2005. Společnost se k likvidaci odpadu přesto nemá.

Pokutu v řádech desítek milionů korun udělila inspekce i kvůli dvěma požárům, které zaměstnaly hasiče z celého Liberecka. Skládka hořela 9. a 17. listopadu roku 2012. V obou případech ji někdo zapálil. Skládku v současnosti hlídají nejen fotopasti, ale i policisté, kteří na místo zajíždí.

Majitele společnosti Nisa Recycling se redakci Drbny nepodařilo kontaktovat. Podle obchodního rejstříku je jednatelem Moldavan Ivan Barbescu. Pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic, pro české úřady tak bude jen těžce k dohledání.

„Peníze vynaložené na likvidaci se budou i nadále vymáhat po původních majitelích, kteří navezení nelegálních odpadů dopustili. Ovšem ti jsou neznámo kde,“ dodal Josef Jadrný.

Foto Liberecký kraj

Štítky odpad, Arnoltice, Německo, Josef Jadrný, Liberecký kraj, Česká inspekce životního prostředí, Lužická Nisa, Nemocnice Na Bulovce, černá skládka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední část černé skládky zmizí z Arnoltic co nevidět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.